Economic

Numai 40% din companiile private si-au bugetat majorari de lefuri

Ziarul de Vrancea
29 sep 2010 523 vizualizări
Conform unui studiu al PricewaterhouseCoopers salariile vor fi majorate, in medie, in 2011, cu 6,8%

Aproape 40% din companiile private au bugetat majorari salariale pentru 2011, cresterea medie fiind de 6,8%, dupa ce in acest an salariile din sectorul privat au crescut in medie cu 4,3%, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Avansul salariilor din 2010 este cu 40% mai mic fata de cel din 2009, cind s-a situat la 7,2%. Totodata, aproape 70% dintre companiile participante la studiu fie au crescut pina in prezent, fie intentioneaza sa creasca salariile in 2010, in timp ce 30% nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta sau nu au luat nicio decizie. "Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinind cont de faptul ca majorarile salariale au variat intre 2,9% in retail in medie si 5,9% in industria IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate, ramin in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal. In ciuda faptului ca anul acesta citeva sectoare economice au iesit din recesiune si au raportat ritmuri modeste de crestere, spre exemplu companiile care au o puternica activitate de export, firmele dau dovada in continuare de pesimism in ceea ce priveste perspectivele de redresare ale pietei interne", a declarat, intr-un comunicat, seful departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC, Peter de Ruiter.


Lefuri mai mari cu 30% in capitala


Potrivit datelor companiei de consultanta si audit, cele mai importante cresteri de salarii au fost realizate anul acesta in sectoarele IT (5,9%), farmaceutic (5,4%) si productie auto (4,9%), in timp ce la polul opus se afla sectorul bancar (3%) si retailul (2,9%). In studiul PwC se mai arata ca in companiile private cu o cifra de afaceri de pina la 50 milioane de euro si in cele cu un numar mai mic de 500 de angajati se inregistreaza cele mai ridicate niveluri salariale, respectiv 3.237 lei si 4.109 lei brut. Pe de alta parte, intr-o companie cu o cifra de afaceri de peste 300 de milioane de euro, nivelul salarial brut se ridica la 2.929 lei, iar in societatile cu un numar de angajati ce variaza intre 501 si 1.000 de persoane salariul brut se situeaza in jurul valorii de 2.377 lei. In functie de regiune, in medie, salariul brut din Bucuresti se ridica in 2010 la 4.039 lei, in timp ce in afara Bucurestiului media lunara a cistigului angajatilor se ridica la 2.427 lei. "Este o diferenta mare, deoarece, in general, in Bucuresti sint sediile companiilor, respectiv salariatii cu functii de conducere, iar in afara Bucurestiului sint centrele de productie. Daca ne referim la o diferenta post la post, in Bucuresti salariile sint mai mari in medie cu 20-30% decit in restul tarii", a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, Horatiu Cocheci, manager consultanta in resurse umane la PwC. Legat de politica de acordare a bonusurilor variabile, studiul PwC arata un trend descrescator, in intervalul 2006-2009, al companiilor care au acordat astfel de avantaje salariatilor, de la 93% dintre companii la 84%. in 2010, se inregistreaza un usor avans, astfel ca 87% dintre societatile private au ales sa ofere angajatilor aceste bonusuri.


Bonusuri fixe


In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul PayWell Romania 2010 arata ca 60% dintre companiile din Romania acorda bonusuri fixe angajatilor. Aceastea sint oferite in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor. Bonusurile sint oferite de obicei sub forma unor sume fixe, variind intre 150-700 lei. De asemenea, cele mai multe companii aleg sa acorde angajatilor tichete de masa (89%), iar doua treimi ofera angajatilor beneficii pentru activitati de socializare. "Cele mai importante reduceri au fost operate la nivelul cadourilor pentru ocazii speciale sau pentru racoritoare si cafea. Angajatorii au inteles sa taie aceste beneficii si sa le introduca in plata efectiva a salariatilor", a adaugat Cocheci. "Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinind cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala", a adaugat Peter de Ruiter. Studiul a fost realizat pe un esantion de 150 de companii din noua sectoare de activitate, avind 140.000 de angajati si peste 700 de posturi diferite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.