Economic

Analistii cred ca BNR nu va umbla la rata dobinzii sau la rezervele obligatorii

Ziarul de Vrancea
28 sep 2010 557 vizualizări
BNR va mentine miine rata dobinzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii, cuvintul de ordine fiind prudenta pina cind situatia economica va fi mai clara si vor disparea presiunile inflationiste, considera analistii economici.

"Opinia mea este ca banca centrala va mentine atit rata dobinzii de politica monetara, cit si rezervele minime obligatorii. Dupa ce am vazut in august, efectul de runda a doua (al majorarii TVA - n.r.) asupra inflatiei nu e consistent dar, din pacate, mediul economic nu permite o reducere, iar pina acum scenariile erau de mentinere sau majorare", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Anghel considera ca se va putea discuta despre o scadere a dobinzii cheie pe la mijlocul anului viitor, cind efectul de baza al inflatiei se va reduce. "E greu sa reduci rata dobinzii de politica monetara cind ai o inflatie destul de mare. Prudenta este cuvintul de ordine la BNR", a adaugat Anghel. "Tind sa cred ca BNR va lua o atitudine de asteptare sa vada care este impactul cresterii TVA in continuare. Nu sint informatii pentru a justifica o miscare. Trebuie tinut cont si de faptul ca BNR trebuie sa se consulte si cu FMI cind va lua o decizie. Probabil ca dupa vizita din octombrie a Fondului vor exista mai mult informatii, iar lucrurile s-ar mai putea lamuri", a spus economistul-sef al Raiffeisen Bank Ionut Dumitru. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc, spune ca este prea devreme pentru cresterea dobinzii. "Teoretic, activitatea economica s-a deteriorat dupa anuntarea masurilor de austeritate si ar fi fost loc de o reducere, dar economia se confrunta in continuare cu presiuni inflationiste", a spus Chidesciuc. El spune ca nu poate fi vorba acum de scaderea ratei dobinzii de politica monetara si din cauza faptului ca politica fiscala este departe de a fi echilibrata. "Daca ai o reducere acum s-ar putea sa regreti. Trebuie sa adopti o atitudine de wait and see (asteapta si vezi). BNR nu are informatii disponibile in acest moment si nu este in situatia de a lua o decizie", a mai spus Chidesciuc.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.