Economic

Comisie secreta pentru evitarea destramarii zonei euro

Ziarul de Vrancea
27 sep 2010 527 vizualizări
Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro si prin care sa fie evitat default-ul unuia dintre cele 16 state, potrivit WSJ

"Comisia era atit de secreta incit a fost poreclita «grupul care nu exista»", scrie Wall Street Journal, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana. "Conclava", a carei existenta nu a fost dezvaluita pina acum, nu convenise inca o strategie la sfirsitul anului trecut, cind Grecia deja se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfirsitul zonei euro. In martie 2009, Xavier Musca, oficial al Trezoreriei Frantei, se pregatea sa se retraga din functia de presedinte al Comitetului Economic si Financiar, for influent de tehnocrati care administreaza politica economica a UE. intr-o intilnire cu succesorul sau, austriacul Thomas Wieser, Musca ii preda acestuia portofoliul, explicind detaliile "job-ului". La sfirsitul unei lungi liste de raspunderi si indatoriri, Musca a adaugat ca, "din intimplare, exista un grup care nu exista". Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intilnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro. Printre membrii grupului se regaseau oficiali din Franta si Germania, oficiali ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si apropiati ai lui Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez care prezideaza grupul ministrilor de finante din zona euro. "Comisia se intilnea in colturile intunecate ale numeroaselor consilii si summit-uri UE de la Bruxelles, Luxembourg si alte capitale, de multe ori la 6 dimineata, alteori noaptea tirziu. Participantii nu le spuneau nimic colegilor din guvernele si institutiile din care faceau parte, temindu-se ca scurgerile de informatii ar declansa zvonuri si speculatii periculoase pe pietele financiare", scrie WSJ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.