Economic

Evaziunea din agricultura a facut un salt pina la un miliard de euro

Ziarul de Vrancea
25 sep 2010 683 vizualizări
Chiar daca s-au confiscat produse, fenomenul este la scara mai mare, din pacate , sustine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara

Evaziunea fiscala in domeniul agricol a ajuns in aceasta vara la un miliard de euro, a declarat, ieri, la seminarul Mediafax talks about Romanian Agriculture de la Timisoara, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. "Evaziunea fiscala este una dintre cele mai mari probleme in agricultura. Pe legume-fructe, evaziunea fiscala s-ar ridica undeva la 250 de milioane de euro, anual. E enorm. Daca as avea banii acestia la dispozitie, nu as avea niciun fel de probleme cu bugetul (...) Dar evaziunea per total s-a dus undeva spre aproape un miliard de euro in aceasta vara. Chiar daca s-au confiscat produse, fenomenul este la scara mai mare, din pacate", a afirmat Tabara. Potrivit acestuia, evaziunea fiscala se manifesta mai ales in domeniul "valorificarii produselor primare" si a neplatii TVA pentru produsele din import. "Este evaziune mare si in ceea ce priveste valorificarea produselor primare cu efecte, din pacate, extraordinar de negative asupra fermierului roman. De cele mai multe ori fermierul necapitalizat, dator, se grabeste sa vinda, vinde productia din cimp. si anul acesta s-a vindut griu la 35 de bani (kilogramul - n.r.). Iar pretul este de trei ori mai mare la final. Asta inseamna o pierdere Unde s-au dus acesti bani? Avem probleme legate de import. Importuri care formeaza un TVA, dupa care acel incasator de TVA dispare cu TVA cu tot", a mai spus ministrul de resort. El a aratat ca o solutie pentru aceasta problema ar fi implicarea mai mare a directiilor agricole, care au un "sector de inspectie".


Frauda medie se ridica la 100.000 euro


Totodata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a efectuat in primele opt luni ale anului 6.740 de sesizari penale pentru un prejudiciu total de 5,3 miliarde de lei (1,24 miliarde de euro), din care peste o treime a fost cauzat de societati fantoma. "Din numarul total de agenti economici pentru care s-au formulat sesizari penale, circa 20% reprezinta societati de tip «fantoma» care au generat 36% din valoarea prejudiciului identificat", se arata intr-un comunicat al ANAF. Cea mai mare parte a prejudiciului, de circa 1,13 miliarde euro, a fost localizata la 1.151 societati comerciale, la nivelul carora prejudiciul per agent economic depaseste 100.000 de euro. Totodata, pentru 1.923 de societati comerciale s-au instituit masuri asiguratorii, care acopera un prejudiciu de peste 532 milioane euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.