Economic

Patronii nu sustin un nou acord cu FMI

Ziarul de Vrancea
24 sep 2010 464 vizualizări
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) nu sustine contractarea unui nou imprumut de la FMI si in schimb propune constituirea unui fond strategic de investitii in valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti

"Apreciem ca, alaturi de reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, este de maxima importanta adoptarea de catre Guvern sau Parlament a unor masuri hotarite si curajoase care sa restabileasca increderea investitorilor, a consumatorilor si a societatii in ansamblul ei", se arata intr-un comunicat al AOAR. In acest sens, AOAR a elaborat un set de propuneri, care potrivit oamenilor de afaceri au la baza experienta tarilor membre UE, precum si realitatile economiei romanesti. Constituirea fondului strategic de investitii, cu o valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti, este una dintre aceste propuneri. "Titlurile de stat vor fi bonificate cu o dobinda atractiva, ce va permite, prin platile anuale, o remunerare stimulativa pentru populatie. Operatiunea va creste gradul de incredere al populatiei, va stimula consumul si va asigura resursele financiare necesare finantarii unor proiecte de importanta nationala sau regionala. Depozitele populatiei se ridica la circa 15 miliarde de euro", se mentioneaza in comunicat. AOAR precizeaza ca masura a fost utilizata in Romania interbelica si in anul 2008 in Franta. Totodata, oamenii de afaceri solicita Guvernului asumarea publica si transparenta a unui program ferm de plata catre mediul privat a tuturor datoriilor administratiilor publice locale si centrale. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei spune insa ca Romania va trebui sa se imprumute in continuare de pe pietele internationale, iar un nou acord cu FMI in 2011 ar putea asigura finantari mai ieftine. "Daca Romania nu reuseste sa faca ajustarile programate, sursele de capital vor scadea. Oricum, Romania trebuie sa se imprumute de pe pietele externe. in opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine de incheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate si ar asigura costuri mai mici", a spus Croitoru. Un acord de tip precautionary stabileste o valoare a imprumutului, dar tragerile nu sint efectuate automat, ci doar daca este necesar. Croitoru a spus ca nu au fost incheiate calculele privind valoarea unui nou acord cu FMI si nici nu s-a stabilit daca acesta va presupune reinnoirea intelegerii cu Comisia Europeana.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.