Economic

Stiglitz: Masurile de austeritate din Europa ameninta cresterea economica

Ziarul de Vrancea
22 sep 2010 424 vizualizări
Masurile de austeritate luate de statele europene pentru a reduce deficitele bugetare ameninta cresterea economica si ar putea afecta semnificativ increderea investitorilor, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg.

Daca Europa continua pe drumul pe care a pornit, cel al masurilor de austeritate, rezultatul va fi frinarea cresterii economice, care va determina scaderea veniturilor din taxe, iar prognozele vor fi dezamagite. Cind se va intimpla asta, pietele vor reactiona. Aceasta abordare prin austeritate este foarte riscanta", a afirmat Stiglitz. Comisia Europeana (CE) a estimat saptamina trecuta ca economia zonei euro va inregistra "o crestere mai moderata" in a doua jumatate a anului, odata ce guvernele au crescut taxele si au redus cheltuielile. Randamentele celor mai indatorate state europene au crescut marti, potrivit Bloomberg, din cauza reaparitiei temerilor privind finantarea deficitelor. Stiglitz, profesor la Columbia University si laureat al premiului Nobel, considera ca Europa se afla inca in cea mai dificila perioada a crizei. CE a redus estimarea privind cresterea economica a zonei euro la 0,5% in trimestrul al treilea, respectiv 0,3% in trimestrul al patrulea. Relansarea economica "ramine una fragila", iar pietele financiare "si-au revenit numai partial" din luna mai, cind liderii UE au anuntat o noua interventie de urgenta pentru a preveni extinderea crizei fiscale din Grecia in alte tari din zona euro, potrivit Comisiei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.