Economic

Pascariu: Romania poate renunta la FMI daca statul isi face curatenie in casa

Ziarul de Vrancea
16 sep 2010 389 vizualizări
Presedintele UniCredit Tiriac sustine ca directionarea unei parti din imprumutul extern catre plata salariilor si a pensiilor reprezinta o mare problema

Romania are nevoie de un alt imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) doar daca statul nu isi face "curatenie in casa" si este obligat sa atraga fonduri pentru cheltuielile de consum, a declarat, ieri, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu. "De ce a fost nevoie de creditul de la FMI? Statul, atunci cind a liberalizat contul de capital, a facut urmatorul contract cu societatea (...): cind vrei sa vinzi valuta, iti asigur ca va fi cumparata la acel curs si invers. Asta a insemnat contractul statului cu societatea. Cind a intervenit criza, ca sa nu introduca un risc de deprecierea fantastica (...), BNR a spus urmatorul lucru: «eu am nevoie de un buffer. Eu nu pot sa tin cursul la niste limite rezonabile daca nu am acum un buffer. Nu am o rezerva mai mare»", a spus Pascariu, la intilnirea ZF Expert "Lehman Brothers - doi ani de la falimentul care a adus criza". Intrebat daca este necesar un nou imprumut de la FMI, Pascariu a spus: "Nu, bineinteles ca nu. Doar daca statul nu isi face curatenie in casa si are nevoie de bani de consum". El a explicat ca banii de la FMI au intrat in rezerva bancii centrale, ca fond de rezerva, dar o parte din sumele primite de la FMI si UE au fost directionate catre plata salariilor si a pensiilor, ceea ce "reprezinta o problema". Mai mult, Doru Lionachescu, managing partner Capital Parteners, considera ca singurii perdanti ai actualei crize sint cei din generatiile viitoare intrucit statele s-au indatorat pentru a salva bancile. "Si Romania si peste tot daca ne uitam perdantii nu sint generatiile actuale. Au venit state, au pompat masiv, si-au creat deficit si i-au salvat pe actionari. si pe management si pe board, pe toti i-a salvat. Dar cu ce pret?", a spus Lionachescu. Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI. "Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu care dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", i-a spus Basescu sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Romania are in derulare, din prima parte a anului trecut, un acord pe doi ani cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD pentru imprumuturi externe in valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Contributia Uniunii Europene la acest acord se ridica la 5 miliarde euro. Pina in prezent, Romania a primit transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.