Economic

Procesatorii impun din nou pretul la struguri 0,65 lei/kg

Doina Ganea
15 sep 2010 2649 vizualizări
Culesul strugurilor in podgoriile vrincene va incepe in forta pentru a se reduce pierderile din recolta si asa dijmuita de capriciile vremii u productia de anul acesta se estimeaza a fi mai mica decit cea de anul trecut cu 30%, la fel si calitatea strugurilor u «cu productia de anul trecut nu ne vom mai intilni curind», spun cei de la Directia Agricola u pretul strugurilor porneste de la 65 de bani, in functie de soi si de continutul de zahar, insa podgorenii vind si cu 1,2 lei in afara judetului u marii procesatori vor struguri de calitate maxima si preturi minime

In toamna aceasta se numara si pagubele din agricultura, dupa o vara atit de capricioasa. Caldura a uscat strugurii pe zeci de hectare, iar unii proprietari nu prea au ce aduna pentru un minim profit intrucit recolta este departe de cea inregistrata in anii anteriori. înghetul de la inceputul anului, grindina, inundatiile, canicula si apoi ploile au redus productia de struguri si vor micsora productia de vin din acest an cu peste 15%. Totodata, si consumul de vin natural a scazut anul acesta cu circa 10%, pe fondul saracirii populatiei. Primele preturi estimate de producatorii de vinuri interesati sa achizitioneze struguri arata ca pretul din aceasta toamna se invirte in jurul a 0,65 "" 0,70 lei/kg, pret aproape la fel ca anul trecut si care nu aduce prea mult profit micului viticultor. Pentru a nu sta la mina marilor procesatori, care impun preturile, podgorenii cauta clienti si in afara judetului, care ofera pina la 1,2 lei pe kilogramul de struguri de calitate.


Daunatorii au redus productia de struguri


Podgorenii vrinceni au inceput mai repede culesul strugurilor de vin in aceasta toamna din cauza conditiilor meteo care au afectat productia podgoriilor din judet. Mana, fainarea si daunatorii au «stricat» productia de struguri, iar viticultorii se tem ca vor pierde si mai mult daca vor lasa strugurii sa stea mai mult pe butuc. Cu ceva vreme inainte de cules, producatorii de vinuri se rugau la Dumnezeu sa nu mai intervina vreo calamitate care sa le distruga si mai mult culturile. Saptamina trecuta insa ploile care au cazut timp de patru zile la rind au pus capac necazurilor din viticultura. "Am avut mari probleme cu inghetul si cu grindina. Dupa grindina au urmat ploile si apoi canicula, iar la struguri s-a produs un efect de sera. La sol era apa, iar sus pe strugure erau aproape 40 de grade. Dupa toate acestea, cele patru zile de saptamina trecuta cu ploaie ne-au pus capac. Nu stiu daca vom avea o productie de 3 mii "" 4 mii de kilograme la hectar. Cam 50- 60% din productia de anul trecut. Cantitatea de zahar este de aproape 170 gr, dar noi avem aprobare pentru adaosul de zaharoza. Nu ne intereseaza sa cumparam struguri deocamdata», ne-a declarat directorul de la Veritas SA Panciu, Adrian Toma. Pagubele difera insa de la o zona la alta si de la un producator la altul. Exista si producatori care spun ca au fost un pic mai feriti de distrugerile provocate de natura. Vincon Vrancea SA este unul dintre producatorii care spun ca nu au inregistrat daune. «Noi avem struguri buni si sanatosi. Depinde in mare parte de tratamentele aplicate. Daca s-au facut la timp nu au fost probleme», spun cei de la Vincon. Dupa unii costurile la un hectar de vie, inclusiv culesul, s-au ridicat la aproape 8.000 de lei. «Am avut lucrari, pina acum la cules, de peste 70 de milioane de lei vechi la hectar. Estimam o productie medie de 7-8 mii de kilograme la hectar», ne-a declarat Florin Savin, reprezentantul Asociatiei Podgorenilor din Odobesti. Producatorii au fost nevoiti anul acesta sa-si majoreze considerabil costurile aferente tratamentului culturilor de vita-de-vie, tocmai din pricina vremii capricioase. «Daca anul trecut am aplicat, in medie, tratamente de sapte ori, in acest an a trebuit sa stropim si de opt ori din cauza ploilor. Costurile difera de la un producator la altul, in functie de cum stie sa se gospodareasca fiecare, cum isi achizitioneaza substantele fiindca sint si substante scumpe, dar mai putin eficiente», ne-a explicat directorul Georgel Costache de la Vincon SA. Din cauza schimbarilor temperaturii si revenirii ploilor dupa 23 septembrie, specialistii recomanda intrarea la recoltat pentru a preintimpina alte necazuri.


Pretul la struguri pleaca de la 65 de bani/kg


Surse din rindul viticultorilor sustin ca marii procesatori s-ar fi intilnit de curind si au stabilit deja preturile la strugurii din recolta acestui an. Potrivit acestora, preturile merg de la 0,65 de lei/ kg pentru struguri cu o concentratie de 150 gr de zahar si pina la 1 leu/kg pentru o concentratie de 240 de gr. Aceasta din urma este insa greu de atins, pentru ca strugurii ar mai trebui lasati pe butuc pentru a acumula zahar. «S-a convenit ca la calculul de cost "" productie care rezulta sa se adauge un procent de maxim 10%. Astfel ca la o cheltuiala de 7.500 de lei la hectarul de vie rezulta ca un kilogram de struguri cu 200 gr zahar ar fi la un pret de 0,75 de lei, insa nu peste tot se intimpla asa. Avem informatii ca la unele centre de vinificatie plata se va face pe loc. Procesatorii au trecut deja la cumparatul de struguri asa ca podgorenii ar trebui sa intre la cules fiindca se va merge pe sistemul primul venit primul servit», ne-au declarat unii viticultori. Cu toate ca unii procesatori si-au deschis portile, exista podgoreni care mai au de primit bani din recolta anului trecut, pe rolurile instantelor de judecata din judet fiind demarate procese in acest sens.


Apel catre viticultori: «Nu va vindeti strugurii pe nimic!»


Cei care au muncit bine via si i-au facut toate tratamentele nu au avut foarte mari pagube, sustin podgorenii. Oamenii spun ca in prezent s-a trecut la cules in zonele Dumbraveni, Cirligele, Bolotesti, Tifesti si inca nu s-a intrat in vii in zona de dealuri de la Straoane, Panciu, Movilita, Paunesti, unde strugurii se coc un pic mai tirziu. Liderii Sindicatului Taranilor «Propact» recomanda viticultorilor sa nu-si vinda strugurii ieftin la combinatele de vinificatie pentru ca pot obtine un pret bun pe ei. «Fac un apel la viticultori sa nu-si mai vinda strugurii pe nimc. Sa inteleaga ca vor fi si cumparatori si preturi bune pentru ca productia de struguri va fi mica anul acesta. Sa nu se grabeasca sa-I vinda la 45 -50 de bani. Numai sa aiba grija ca strugurii sa fie de calitate si sa nu aiba mucegai mai mult de 10% pentru ca MAT-urile nu-i primesc. Producatorii au suferit anul acesta pentru nici nu au mai primit subventia de 500 de lei la hectar, nici substante n-au mai primit», ne-a declarat presedintele Propact Vrancea, Costel Ichim.


Productii mai mici fata de anul trecut


Primele estimari ale specialistilor de la Directia Agricola arata deja ca productia de struguri este mai mica decit in anii anteriori cu aproximativ 30%. în suprafetele verificate de comisiile de evaluare a productiei de struguri, recoltele se ridica la circa 7-8 mii de kilograme la hectar, adica mai putin cu 30% decit anul trecut, cind au fost recolte de 10 -12 mii de kilograme la hectar. în plus, calitatea acestora lasa de dorit din cauza fainarii din acest an. Specialistii Directiei Agricole au aratat ca, din informatiile culese de pe teren, concentratia de zahar din struguri este destul de buna. «In medie concentratia de zahar este de 180-210 gr. Pretul ar putea pleca de la 0,70 de lei/kg, dar piata va regla acest lucru. Recolta a fost afectata de multi factori, incepind cu inghetul, grindina, caldura si nu in ultimul rind ploile. Noi am fost si am vazut mai multe vii din zonele Cotesti, Cirligele, Popesti. In unele parti sint afectate de fainare in proportie de 20%. Cred ca si productia va fi mai mica decit anul trecut cu aproximativ 30%. Cu productia de anul trecut nu cred ca ne vom mai intilni prea curind», ne-a declarat purtatorul de cuvint al DADR Vrancea, ing. Mariana Botea.


Se cumpara primii struguri


Exista unele zvonuri ca, din cauza crizei economice, marii procesatori de struguri nu vor face prea multe achizitii in acest an. Daca ar fi asa, singura solutie care le mai ramine podgorenilor ar fi probabil vinzarea la marginea drumurilor, in piete sau locuri improvizate, tinind cont ca strugurii sint o marfa usor perisabila. Insa unii dintre procestori au si anuntat ca sint dispusi sa cumpere struguri de la particulari incepind chiar de saptamina aceasta. «Noi de astazi (luni 13 septembrie "" n. r.) am anuntat ca vom cumpara struguri albi calitatea I-a. La care pretul porneste de la 65 de bani/kg pentru 150 gr de zahar si pina la 1 leu pentru cei cu zahar de 240 gr. De miercuri -joi vom trece si la achizitionarea de struguri soi, cum ar fi Muscat, Ottonel, Sauvignon, la alte preturi. Eu recomand sa se treaca imediat la cules in urmatoarele 10 zile fiindca potrivit unor date meteo vremea s-ar putea strica intre 23-28 septembrie. Cit priveste calitatea vinului eu spun ca aceasta nu va avea de suferit. Noi avem struguri de calitate din care vom face un vin foarte bun», ne-a declarat directorul de la Vincon. Pe de alta parte, pentru a ocoli procesatorii locali, ale caror preturi nu sint prea imbietoare, unii podgoreni cauta piete de desfacere in alte judete, pentru ca obtin preturi un pic mai bune, cuprinse intre 0,8 si 1,2 lei, in functie de calitate. (Doina GANEA)


CASETA


Romanii nu renunta la vin


Desi vinzarile de vinuri din Romania au fost in scadere la inceputul anului cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit declaratiilor unor producatori, piata incepe sa-si revina. «Este adevarat, la nivelul intregii tari consumul de vin a avut un trend descendent. Piata a scazut cam cu 10%. Trendul de scadere a fost din cauza situatiei financiare care nu stimuleaza deloc consumul. Dar romanii beau vin fiindca e in traditia si cultura lor», este de parere managerul de la Vincon, Georgel Costache. Cu toate acestea, marii producatori si-au indreptat tot mai mult atentia spre exporturi. De exemplu, luni, reprezentantii de la Vincon s-au aflat la o expozitie de vinuri cu degustare din Italia cu 10 soiuri de cea mai buna calitate. «Daca vor fi apreciate intentionam sa le furnizam aceste produse in lanturile de mari magazine, atit pentru consumatorul italian, cit si pentru romanii stabiliti in Italia care duc dorul unui paharel de vin de acasa», ne-a explicat Georgel Costache. Daca in alte tari peste 80% dintre consumatori prefera vinurile seci si doar 20% pe cele dulci, romanii prefera, dimpotriva, soiurile demidulci si dulci in proportie de 80%. Acestea sint insa si cel mai usor de falsificat. Totodata, aproximativ 65% din romani prefera vinul alb, celui rosu sau roze. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 22 ore, 56 minute, 9 secunde
Deci un hectar de vie te costa 8000 de lei si pe struguri, la o productie intre 3 si 7000 kg, iei intre 2000 si 7000 de RON dupa calitate. Adica pierzi la fiecare hectar intre 6000 si 1000 RON, da de citeste integral
, acum 739397 zile, 22 ore, 56 minute, 9 secunde
dar cine cultiva mai vita de vie?ai crezut cumva ca cei care-si muncesc via pentru a nu o lasa parloaga,au si profit ?? te inseli,si nu e prima data.n-ai si tu vie sau macar parintii?ti-ai plange de citeste integral
, acum 739397 zile, 22 ore, 56 minute, 9 secunde
\"Misterul\" are 2 explicatii: 1) La marii procesatori se obtine in final o cantitate de vin mai mare decat cea normala, deoarece au metode prin care \"lungesc\" vinul -poate ai auzit ca vinul ala citeste integral
, acum 739397 zile, 22 ore, 56 minute, 9 secunde
Inca un motiv in plus sa cred ca DB este unul din dusmanii acestei tari.Pai de ce vreti voi portocalii sa se distruga tot in tara asta?Vrancea este recunoscuta ca un judet faimos pentru viticultura si citeste integral
, acum 739397 zile, 22 ore, 56 minute, 9 secunde
Nene eu doar am recunoscut ca nu stiu totul in lumea asta si am lansat o nedumerire la care speram sa-mi raspunda cineva. Si uite ca mi-a raspuns. Ce fac oamenii cu banii si resursele lor e treaba citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.