Economic

Analistii BCR considera ca pretul actiunilor FP s-ar putea situa la 0,7 - 0,8 lei

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 443 vizualizări
Analistii BCR considera ca actiunile Fondului Proprietatea s-ar putea plasa la pretul de 0,7-0,8 lei dupa listarea la BVB, preconizata pentru inceputul anului viitor, nivel cu 27-45% peste cotatia la care se realizeaza acum transferurile prin negocierea directa, insa sub valoarea nominala de 1 leu

"In jur de 0,5 lei valoreaza numai pachetele de actiuni listate, iar cele de la Hidroelectrica, Romgaz, Posta, Compania Nationala de Aeroporturi, dar si la producatorii de energie, companii nelistate, valoreaza mai mult decit cele listate. La companiile nelistate trebuie, insa, aplicat un discount pentru ca FP este dependent de politicile pe care statul le va aplica la companiile din sectorul de energie. Fondul depinde de deciziile statului, astfel ca trebuie sa fim rezervati. Statul este actionar majoritar la aceste companii, dar si la Fondul Proprietatea, iar deciziile pe care le va lua vor fi in interesul statului, nu al FP, iar aceasta reprezinta un risc pentru fond", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR. El considera ca discountul la pretul actiunilor trebuie aplicat si pentru ca FP poate ceda greu participatiile detinute la unele societati din domeniul energetic pentru a face alte investitii intrucit aceste companii nu sint listate. In ceea ce priveste impactul listarii FP, Caruntu apreciaza ca operatiunea va avea ca efect cresterea cu aproape 50% a lichiditatii medii anuale a Bursei de Valori Bucuresti. "Aproape 1,3 miliarde euro ar putea fi valoarea tranzactiilor anuale cu actiunile Fondului Proprietatea la BVB. Astfel, lichiditatea ar avansa de la circa 2,5 miliarde, cit a fost anii trecuti. Fondul poate fi un driver si pentru alte actiuni din Romania, pentru ca investitorii straini care vor cumpara titluri la FP se vor uita si la alti emitenti din Romania. Vor cauta si alte posibilitati de investitii, pe energie vor avea expunere prin FP, si s-ar putea uita si dupa alte actiuni din alte sectoare", a afirmat el. Potrivit unor surse din piata de capital, actiunile FP sint tranzactionate in prezent prin negocierea directa intre vinzator si cumparator la preturi care variaza in jurul nivelului de 0,55 lei/titlu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.