Economic

Cum explica seful Fiscului sechestrul pe bunurile Rompetrol

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 454 vizualizări
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar sustine ca nu intentioneaza sa impiedice activitatea de productie a Rompetrol, ci sa recupereze datoria

Sechestrul asigurator asupra Rompetrol Rafinare a fost instituit de ANAF ca masura de precautie impotriva instrainarii de catre companie a unor active in perioada imediat urmatoare, si nu are rolul de a impiedica activitatea de productie, a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar. "Nu am pus sechestru pe instalatii si utilaje implicate in activitatea de productie. Nu intentionam sa le inchidem firma. Este o masura de precautie instituita cu scopul de a impiedica instrainarea unor bunuri in perioada imediat urmatoare pina la momentul in care Rompetrol va plati datoria", a afirmat Blejnar. Presedintele ANAF a reamintit ca in data de 30 septembrie expira termenul pina la care Rompetrol Rafinare trebuie sa plateasca datoria catre stat in valoare de 570,3 de milioane de euro, suma reprezentind 2,4% din veniturile totale programate sa fie incasate la bugetul de stat in 2010. Rompetrol a platit deja 54 de milioane de euro din datorie. "Este o masura asiguratorie, avind in vedere intentia lor iminenta de a gaja titlurile de participare detinute de Rompetrol Rafinare SA la alte societati si a unor imobile catre actionarul majoritar Rompterol NV", a spus Blejnar. Decizia Fiscului de a pune sechestru pe bunurile Rompetrol Rafinare a fost atacata ieri de catre avocatii companiei in instanta.


Cum se apara Rompetrol


Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a convocat actionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora. Suma maxima cu care capitalul ar urma sa fie majorat este echivalentul in lei al sumei de 517 milioane euro, adica valoarea tuturor obligatiunilor emise de Rompetrol Rafinare in 2003, cu termen de scadenta in 30 septembrie 2010. Pe ordinea de zi a convocatorului AGA sint supuse aprobarii gajarea de catre companie, ca parte a unui pachet de garantii pentru prelungirea unui imprumut de la The Rompetrol Group NV, a tuturor actiunilor si partilor sociale detinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Petrochemicals SRL si Rompetrol Logistics SRL. ANAF a instituit, vineri, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, potrivit unui comuniact transmis duminica de Rompetrol Rafinare. "Sechestrul este o interdictie de a instraina activele vizate. Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste un miliard dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1.8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas. Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare, dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol", se spune in comunicat.


Datorie nescadenta


In opinia Rompetrol, decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sint extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avind ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare. Compania arata ca, potrivit OUG 118/2003 si conventiei de emisiune, la optiunea Rompetrol Rafinare, obligatiunile ramase nerascumparate sint convertibile in actiuni la data de 30 septembrie 2010. Aceasta operatiune, conform sursei citate, a fost aprobata de Parlament prin Legea 89/2005 si validata de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgata de presedintele Romaniei. "Prin urmare, actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atit principiilor de transparenta si buna credinta cit si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania", se mai spune in comunicat. Ministerul Finantelor a transmis Rompetrol Rafinare ca rascumpararea inainte de scadenta a obligatiunilor emise in contul datoriei fata de stat nu se poate face decit prin plata integrala a datoriilor, in conditiile in care compania deja si-a exprimat optiunea de rascumparare, potrivit ANAF. Rompetrol Rafinare si-a manifestat intentia de rascumparare a obligatiunilor in data de 9 septembrie, cind a efectuat o prima plata in suma de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 milioane euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.