Economic

Vrincenii pot primi subventii de pina la 300 de euro/ha

Doina Ganea
14 sep 2010 835 vizualizări
Pentru a intra in posesia banilor destinati zonelor defavorizate din judet, fermierii trebuie sa indeplieasca o serie de conditii impuse de Uniunea Europeana

In Vrancea exista sase zone agricole defavorizate, din care trei se afla in zonele montane. Potrivit oficialilor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Vrancea, acestea cuprind localitati ca Vintileasca, Poiana Cristei, Andreiasu, Mera sau Reghiu. De asemenea, mai exista zone defavorizate si in partea de sud a judetului, necazurile agriculturilor fiind date de conditiile naturale specifice, respectiv solurile sarate din zona Maicanesti si Nanesti. Fermierii din aceste zone insa pot beneficia de subventii pe suprafata care merg si pina la 300 de euro/ha in functie de masurile pentru care se solicta subventia. Insa potrivit specialistilor, pentru acesti bani trebuie indeplinite o serie de conditii. "Suma de 300 ha are exigente mai mari. In caietul fermierului sint cerinte mari si specifice pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca. De exemplu, sa nu fertilizeze cu ingrasamint chimic mai mult de 30 kg/h, diferenta sa fie asigurata de gunoi de grajd, sa nu dea foc la pasune, sa nu ierbicideze decit in anumite conditii", ne-a declarat Mitica Ichim, sef Serviciu Control pe Teren. Sint eligibile numai parcelele cu suprafata minima de cel putin 0,3 ha, iar suprafata agricola apartinind unei ferme, compusa din parcele de cel putin 0,3 ha trebuie sa fie de minim 1 ha. în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole si arbustilor fructiferi suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha. Inspectorii APIA desfasoara periodic controale la fermierii care au primit aceste subventii pentru a vedea daca respecta conditiile inscrise in caietul fermierului. Anul acesta au vizat 769 de fermieri, din care 766 din zona montana, doi pe agro-mediu, trei pe zona de ses, la care se adauga 272 de fermieri verificati prin teledetectie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.