Economic

Anarhia din agricultura, intretinuta de arendasi

Doina Ganea
11 sep 2010 872 vizualizări
Liderii Propact cred ca fermieri care au luat pamint in arenda nu ar trebui sa se plinga ca nu au primit sprijin de la stat.

«Agricultorii care au protestat saptamina trecuta in fata Prefecturii ar fi trebuit sa taca», a spus ieri purtatorul de cuvint al Sindicatului Taranilor si Proprietarilor Vrancea Propact, Marian Prichici. Acesta a subliniat ca cei care au protestat sint de fapt posesorii unor suprafete mari de terenuri luate in arenda de la tarani, pentru care au primit subventii mari de la APIA, iar proprietarilor paminturilor nu le-au platit arenda."Ei sint beneficiarii anarhiei din agricultura. In majoritatea cazurilor nu isi platesc arenda, ii mint pe tarani ca au mers pe pierdere cind de fapt profitul lor este foarte mare", spune Prichici. Actul normativ care reglementeaza arenda este Legea nr.16/1994, denumita chiar Legea arendarii. Saracia, lipsa mijloacelor financiare si a utilajelor agricole, birocratia, dar si subventiile foarte mici sint cauzele principale pentru care foarte multi proprietari de pamint arabil din Vrancea au preferat sa isi dea terenurile in arenda. Legea a introdus o conditie suplimentara pentru arendasii persoane fizice, aceea de a avea o pregatire de specialitate agricola, practica agricola sau un atestat de cunostinte agricole si, totodata, sa prezinte garantiile solicitate de arendator. Atestatul se elibereaza de Ministerul Agriculturii. In ceea ce priveste "garantiile", legea nu specifica in ce ar trebui sa constea ele, situatie care este de natura sa dea nastere la interpretari diferite si la situatii juridice confuze. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 12 ore, 54 minute, 54 secunde
ECONOMIA ESTE MAREA DURERE A ROMANIEI, CINE TREBUIE SA SE OCUPE DE ECONOMIE ? DACA INTREBI ALEGATORII, SPUN CA, CEI CARE NE CONDUC SI LE DAM VOTUL, DACA -I INTREBI PE ALESI SPUN CA NU EI TREBUIE SA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.