Economic

Vinzarile de medicamente, in crestere accelerata

Ziarul de Vrancea
10 sep 2010 470 vizualizări
Piata farmaceutica romaneasca si-a accelerat ritmul de crestere in al doilea trimestru la 35%, atit in lei, cit si in euro, ajungind la 2,54 miliarde de lei, respectiv 609,2 milioane euro, iar in volum a urcat cu 12,6% si a recuperat piederile din aprilie-iunie 2009, potrivit datelor Cegedim

Vinzarile de medicamente s-au majorat in primul trimestru cu 17,6% in lei si cu 22% in euro, iar in aprilie-iunie 2009 erau in crestere cu 4,7% in lei, dar in scadere cu 8,8% in euro. "In trimestrul al doilea din 2010, piata farmaceutica a recuperat in volum pierderile din trimestrul al doilea din 2009 (-15,3%), cauzate in primul rind de introducerea pretului minim", se arata in raportul trimestrial al Cegedim. Astfel, volum vinzarilor de medicamente a urcat in aprilie-iunie cu 12,6%, ca urmare in principal a avansului de 14,2% din farmacii, in spitale volumul scazind cu 11,2%. De asemenea, zilele de tratament din al doilea trimestru au crescut cu 23%, comparativ cu intervalul similar din anul trecut. "Cresterea valorii (pietei -n.r.), superioara celei a zilelor de tratament, confirma tendinta recenta de majorare lenta a pretului mediu pe zi de tratament, efect secundar al fortarii preturilor minime prin optimizarea portofoliilor la producatori si pe lantul de aprovizionare", se arata in raportul Cegedim. Vinzarile prin farmacii au insumat in cele trei luni incheiate la 30 iunie 2,3 miliarde lei (551,7 milioane euro), in crestere cu 39% comparativ cu intervalul similar din anul anterior, avind o pondere de 90,6% din totalul pietei. Restul de 9,4% este reperezentat de segmentul spitale, unde vinzarile au consemnat un avans de 6,1%, la 240,4 milioane lei (57,5 milioane euro). "Scaderea ponderii spitalului la 9,4% in valoare confirma starea de avarie a acestui segment; situatia este mai mult decit ingrijoratoare in conditiile in care media europeana este in jur de 20-25% din total", potrivit Cegedim. Pe retail, in lei, vinzarile de medicamente cu prescriptie (Rx) au crescut cu 43,6%, la 1,94 miliarde de lei, in timp ce, in euro, cresterea a fost de 44%, la 466 milioane de euro. Produsele eliberate fara reteta (OTC) au consemnat un avans in lei de 18,2%, la 358,1 milioane de lei, si de 18,6% in euro, la 85,7 milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.