Evaluarea productiei de vin incepe de la butuc
Luni isi va incepe activitatea in Vrancea prima comisie de evaluare a productiei de vin de anul acesta, incepind de la butuc. Aceasta inseamna ca evaluind productia de struguri se poate stabili si viitoarea productie de vin. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, Costica Neata, a primit aprobare pentru setul de masuri trimis la Ministerul Agriculturii, care sa duca la diminuarea evaziunii fiscale pe lantul de comercializare a vinului, dar care sa imbunatateasca si conditia micului producator, care ar putea sa-si vinda productia la un pret mai bun, eliminind intermediarii.
"Am primit o adresa semnata de unul dintre secretarii de stat ai Ministerului Agriculturii prin care ni se spune ca de luni trebuie sa mergem in cimp, sa facem evaluarea productie de struguri. Un lucru extraordinar de important pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru o altfel de organizare a pietei vinului. Pentru ca evaluarea din cimp se va face cu specialisti, inclusiv din alte judete. Vom face evaluari corecte, astfel incit nimeni nu va mai putea sa inregistreze productii fictive. Aceasta actiune va conduce efectiv la micsorarea cantitatii de vin de pe piata, la o declarare corecta a cantitatilor de vin obtinute si implicit la cresterea interesului antrepozitarilor pentru cumpararea productiei de struguri. Noi am propus acelasi lucru si pentru cultura vegetala", a declarat seful DADR. Tot pentru oprirea evaziunii fiscale, Ministerul Finantelor a emis un ordin prin care autoritatile vamale vor tine o evidenta a tuturor producatorilor de bauturi alcoolice. Si cei care produc cantitati mici de vin sau tuica in gospodarii ar trebui sa raporteze acest lucru autoritatilor vamale din judet. (Doina GANEA)