Economic

Majorarea TVA a umflat incasarile la buget

Ziarul de Vrancea
3 sep 2010 605 vizualizări
ANAF a colectat, in total, in august, 11,1 miliarde de lei, cu 17% mai mult decit in perioada similara a anului trecut u TVA a adus la buget o suma de 3,63 miliarde de lei, cu 9,35% peste prevederile bugetare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat in august venituri bugetare de 11,12 miliarde de lei, in urcare cu 17,25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultatul fiind in mare parte datorat majorarii TVA, categorie care a adus incasari cu aproape 50% mai mari. Veniturile realizate au fost cu 0,05% peste programul bugetar rectificat. In structura, veniturile bugetului de stat au fost de 7,69 miliarde de lei, cu 5,53% peste prevederile bugetare si cu 34,35% mai mari decit veniturile perioadei similare din 2009. Din impozitul pe profit au intrat la buget 316,77 milioane de lei, cu 35,41% peste incasarile lunii august 2009, in timp ce din impozitul pe venit si salarii incasarile au fost de 1,33 miliarde de lei, cu 3,88% mai mici fata de luna august 2009 si cu 10,4% mai mici fata de prevederile bugetare. Incepind cu luna august incasarile sint mai mici ca urmare a diminuarii veniturilor aferente angajatilor din sistemul bugetar. TVA a adus la buget o suma de 3,63 miliarde de lei, cu 9,35% peste prevederile bugetare si cu 46,89% peste incasarile din august 2009. Veniturile realizate din accize au urcat cu 17,13% la 1,39 miliarde de lei, iar fata de prevederile bugetare au inregistrat o crestere cu 12,6%. La bugetul asigurarilor sociale de stat, incasarile au totalizat 2,32 miliarde de lei, in scadere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar si cu 11,45% fata de prevederile bugetare. Bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate a realizat venituri de 996,21 milioane de lei, cu 9,03% sub luna august 2009 si 92,90% din prevederile bugetare. Veniturile la bugetul asigurarilor pentru somaj au scazut, de asemenea, la 98 milioane de lei si au fost cu 17,68% sub prevederile bugetare. "Urmare analizei incasarilor din ultimele trei luni sint increzator ca pina la sfirsitul anului o sa reusim sa mentinem acest trend crescator al veniturilor bugetare comparativ cu anul trecut. Acest lucru va fi posibil, in primul rind, printr-o crestere a gradului de conformare al contribuabililor, dar si prin intensificarea actiunilor de executare silita si a actiunilor de control si inspectie fiscala realizate de ANAF", a declarat intr-un comunicat presedintele institutiei, Sorin Blejnar. Cumulat, pe primele 8 luni ale anului 2010, ANAF a realizat venituri bugetare de 90,4 miliarde de lei, cu 0,01% peste programul rectificat in conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale si cu 1,97% mai mult fata de veniturile realizate in aceeasi perioada a anului 2009. Dupa primele sapte luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei, echivalentul a 3,9% din PIB, dupa ce a urcat in luna iulie cu aproape doua miliarde de lei.

(POZA: sorin blejnar-ANAF.jpg) LEGENDA: Sorin Blejnar, seful ANAF

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Societatile, obligate sa depuna declaratiile fiscale pe internet

u masura va fi aplicata de la inceputul lunii octombrie

Contribuabilii mari si mijlocii vor depune, de la 1 octombrie, declaratiile fiscale in format electronic, in Sistemul Electronic National (SEN), a anuntat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). "MCSI si Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) coopereaza in vederea depunerii electronice a declaratiilor contribuabililor mari si mijlocii. De asemenea, cele doua institutii vor pregati sistemul pentru depunerea electronica a declaratiei unice privind contributiile sociale. Actiunea incepe la 1 octombrie, prin depunerea, in SEN si implicit ANAF, a declaratiilor fiscale electronice de catre contribuabilii mari si mijlocii", se arata intr-un comunicat al MCSI. De la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului semnat de presedintele ANAF, va fi obligatorie inregistrarea in SEN a contribuabililor mari si mijlocii care depun, urmind procedura specifica ANAF, declaratiile fiscale electronice semnate cu certificate digitale calificate. "Declaratia unica se lanseaza pentru depunerea declaratiei aferente lunii ianuarie 2011, cu data limita de depunere 25 februarie 2011. Drept urmare, aceasta declaratie unica va fi disponibila angajatorilor incepind cu data de 1 februarie 2011", se mai spune in comunicat. La data intrarii in vigoare a declaratiei unice se va renunta la celelalte declaratii nominale pentru Casele de asigurari sociale. "Rezultatul acestui efort comun al MCSI și ANAF consta in faptul ca peste 30.000 de contribuabili vor putea, incepind cu 1 octombrie, 2010, sa inlocuiasca ghiseele fizice cu cele virtuale", se arata in comunicatul MCSI. SEN este administrat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), subordonat MCSI.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

PwC ne recomanda sa investim masiv in infrastructura

Romania trebuie sa aloce sume consistente pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, in ciuda constringerilor bugetare, astfel incit sa-si poata valorifica potentialul natural de a deveni un centru logistic in Europa Centrale si de Est, potrivit PricewaterhouseCoopers Romania. "Lipsa finantarii este problema cruciala pentru toate tipurile de infrastructura de transport, atit la nivel local, national, cit si international. In cazul Romaniei, acolo unde nevoia dezvoltarii proiectelor de infrastructura de transport este foarte mare, statul roman trebuie sa pregateasca o strategie de investitii pe termen lung. Cu toate constringerile bugetare actuale, Romania trebuie sa aloce sume consistente dezvoltarii infrastructurii de transport pentru a putea valorifica la maximum potentialul natural al tarii de a deveni un centru logistic in regiunea Europei Centrale si de Est, potential generat de doi factori principali: proximitatea pietelor dezvoltate din Europa Centrala si deschiderea la Marea Neagra prin portul Constanta, adevarata poarta de acces a Europei dinspre Asia", a declarat intr-un comunicat Daniel Anghel, Partener, Impozite si Taxe Indirecte, PricewaterhouseCoopers Romania. El a mentionat ca acordarea unor facilitati la import, cum ar fi aminarea platii TVA la import, ar elimina costul prefinantarii TVA pentru companii si ar incuraja volumul de tranzactii desfasurate in portul Constanta. "In plus, o astfel de masura ar atrage investitii majore in Romania si ar contribui decisiv la dezvoltarea infrastructurii si la crearea de noi locuri de munca", a mai spus Anghel. Potrivit unui sondaj realizat de PwC in 29 de tari, blocajele in ceea ce priveste infrastructura de transport la nivel international se vor mentine pina in 2030, iar statele industrializate vor fi cele care vor avea in continuare infrastructura de transport cea mai performanta. "Desi pietele emergente, precum India sau Rusia, investesc in prezent masiv in infrastructura de transport, acestea nu vor putea sa-si aduca infrastructura la acelasi nivel cu al tarilor dezvoltate pina in 2030", se arata in comunicat.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Investitiile s-au subtiat cu aproape 19% in primele sase luni

Investitiile in economia nationala au scazut in primul semestru cu 18,7%, fata de perioada similara a anului trecut, la 22,48 miliarde lei, cele mai multe fiind realizate in industrie si comert/servicii, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, in primele sase luni, industria a atras 38,2% din totalul investitiilor, iar sectorul comert/servicii 36,6%, se arata intr-un comunicat al INS. La polul opus s-au situat constructiile, cu 17,9%, si agricultura, cu 5,5%. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in perioada analizata, au insumat 11,511 miliarde lei, reprezentind 51,2 % din total, fata de 52,3% in ianuarie-iunie 2009. Totodata, investitiile in utilaje si mijloace de transport s-au cifrat la 8,902 miliarde lei, respectiv 39,6% din total, similare cu cele din semestrul unu al anului trecut. In al doilea trimestru, investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 9,8% fata de aprilie-iunie 2009, la 12,96 miliarde lei.

Evolutia investitiilor realizate in economia nationala in perioada analizata pe elemente de structura, se prezinta astfel: lucrari de constructii noi (-17,5%), utilaje, inclusiv mijloace de transport (-1,6%) si alte cheltuieli (-0,1%). De asemenea, in trimestrul al doilea se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii cu 2,7 puncte procentuale, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli cu 0,9 puncte procentuale. Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi a scazut cu 3,6 puncte procentuale .

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Finantele au deblocat un miliard de lei pentru plata datoriilor din sanatate

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a aprobat marti deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate in valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei vor fi acordate spitalelor si 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor. "In zilele urmatoare se vor realiza deschideri de credite bugetare de inca 947 milioane lei, pentru plata datoriilor la medicamente, cu si fara contributie personala, la servicii medicale si la dispozitive medicale", se arata intr-un comunicat MFP. La rectificarea bugetara aprobata la jumatatea lunii august, Ministerul Sanatatii va primi suma de 2,96 miliarde lei pentru Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Pentru spitale a fost acordata suma de 859.863 mii lei, din care se va efectua plata restantelor inregistrate peste termenul de scadenta si neachitate la data de 30 iunie 2010. Restul sumei va acoperi plata medicamentelor cu si fara contributie personala, a serviciilor medicale si a dispozitivelor medicale. Plata datoriilor catre sistemul sanitar este necesara pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro. Seful misiunii de evaluare a FMI a declarat la finele ultimei misiuni de evaluare ca board-ul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului. Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.