Economic

Guvernul a pierdut la ruleta fiscala 4,7 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
28 aug 2010 628 vizualizări
Deficitul bugetar a urcat cu aproape 470 milioane de euro in iulie, ajungind la 3,9% din PIB

Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei (4,7 miliarde euro) in primele sapte luni ale anului, echivalentul a 3,9% din PIB, dupa ce a urcat in luna iulie cu aproape doua miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Deficitul bugetar a fost rezultatul unor venituri totale de 93,3 miliarde lei, mai mari cu 1,2% comparativ cu perioada similara din 2009, si a unor cheltuieli de 113,3 miliarde de lei, cu 3,2% peste cele din primele sapte luni ale anului trecut. Pe venituri, cresterea incasarilor din TVA s-a inregistrat indeosebi pe lunile iunie si iulie, influenta din majorarea cotei de la 19% la 24% urmind a se reflecta incepind cu august. Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorarii nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu euro/leu luat in calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum si a cresterii cuantumului accizei la unele produse. Totodata, se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%), precum si la contributiile de asigurari sociale (-5,3%). In ceea ce priveste cheltuielile, cele de personal au scazut cu 4,7% la nivelul bugetului general consolidat, dar au urcat cu 3,5% ca urmare a reorganizarii unor institutii publice care au trecut, incepind cu noiembrie anul trecut, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat. Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 2,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea fiind mai accentuata la bugetul de stat (-24,8%), in timp ce la bugetele locale acestea sint mai mari cu 7,8%. La administratiile locale, cheltuielile cu bunuri si servicii au continuat sa urce, inregistrind un avans de 1,9 puncte procentuale. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sapte luni in suma de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.