Economic

Viticultura vrinceana a ajuns de rahat

Gabriel Sava
28 aug 2010 1009 vizualizări
Afirmatia apartine lui Manole Toader, presedintele Federatiei Viticultorilor si a fost impartasita de mai multi fermieri u marii producatori cer anularea unor prevederi fiscale care i-ar duce la faliment in timp ce micii viticultori vor sa-si recupereze utilajele sechestrate de Vama

Intilnirea de vineri, organizata de Patronatul National al Viei si Vinului, a fost o buna ocazie pentru mai multi viticultori vrinceni de a-si expune problemele grave cu care se confrunta domeniul viti-vinicol. Printre invitati s-au numarat si trei parlamentari, respectiv senatorul Sorina Placinta si deputatul Alin Trasculescu, din partea PD-L, respectiv deputatul Ciprian Nica din partea PSD. Cei doi reprezentanti ai partidului de guvernamint au fost nevoiti sa faca fata, in mai multe rinduri, unor acuze necrutatoare din partea celor prezenti in sala la adresa cabinetului Boc, dar si a majoritatii de guvernamint, a carei politica lasa de dorit. "Speram ca acest ministru sa plece si sa lase locul altuia mai competent, poate chiar de luna viitoare", a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele PNVV, legat de performantele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale condus de Mihail Dumitru. Cea mai arzatoare cerere a marilor producatori a fost exprimata prin solicitarea de abrogare a unor paragrafe din OUG nr 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale. Alaturi de cei doi reprezentanti ai PNVV, respectiv presedintele Ovidiu Gheorghe si consilierul Cristian Zlota, si Adrian Toma, managerul Veritas Panciu dar si Victor Istrate, care detine firma Vinexport Trade Mark, au denuntat lipsa de viziune a ministrului de finante Sebastian Vladescu in sustinerea actului normativ. "Sintem in perioada de criza si domnul ministru se pare ca nu intelege acest lucru din moment ce ne putem trezi cu intreaga activitate blocata in cazul in care avem datorii la bugetul de stat care depasesc termenul de 60 de zile. In loc sa primim un ajutor, primim inca o povara pe umeri", a precizat inginerul Adrian Toma. Si Manole Toader a expus punctual mai multe doleante ale viticultorilor, in special ale micilor producatori. "Sint multe AF-uri si PF-uri ale caror utilaje au fost sigilate de catre cei de la Vama. Vine acum campania si oamenii nu le pot folosi desi s-a dovedit ca nu a existat, in cazurile de care vorbesc, nici o frauda fiscala. Au fost multi care au completat gresit acele documente de inregistrare ale antrepozitului fiscal", a precizat Toader Manole. Suparat ca nu se face mai mult pentru viticultori, Toader Manole a concluzionat ca "viticultura vrinceana a ajuns de rahat", fapt impartasit si de alti mici podgoreni. O alta propunere a Federatiei Viticultorilor a fost infiintarea unui carnet de vinificator, pentru a evita suspiciunile de frauda. Dupa ce i-au ascultat cu stoicism, asa cum, de altfel, s-a si exprimat deputatul Alin Trasculescu, cei doi parlamentari ai PD-L au promis ca vor face eforturi pentru a indrepta macar o parte din cele sesizate. Ramine de vazut cite din aceste promisiuni vor capata si o forma practica. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.