Economic

Din toamna, plata contributiilor la veniturile independente se face pe internet

Ziarul de Vrancea
27 aug 2010 617 vizualizări
"Nu incerc sa penalizez pe cineva de dragul penalizarii, incerc sa-i fac sa intre in sistem", sustine Mihai Seitan, Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Mihai seitan, a declarat, ieri, ca pina la sfirsitul lunii septembrie Ministerul Comunicatiilor va face posibila plata on-line a contributiilor pentru veniturile de natura profesionala prin portalul e-Romania. Specialistii spun insa ca portalul este in faza de proiect si va fi gata cel mai devreme peste un an. Ministrul a amintit ca actele se pot transmite prin Posta, iar banii pot fi virati in conturile agentiilor judetene de ocupare si a caselor de pensii pentru a fi evitate cozile de la ghisee. Seitan a precizat ca termenul pina la care trebuie finalizat acest lucru este 25 septembrie, el adaugind ca declaratiile nu trebuie sa se depuna lunar, acest lucru fiind necesar doar acum, iar din lunile urmatoare se vor face doar corectii daca apar schimbari. Demnitarul a spus ca penalizarile se vor da din momentul in care sistemul va fi pus "pe picioare" si va functiona, interesul in acest moment fiind fiind ca oamenii sa vina si sa-si achite contributiile. "Penalizarile se fac din momentul in care stii pe cine trebuie sa penalizezi. Totul este ca oamenii sa participe la aceste bugete si ca ei sa poata beneficia de drepturile pe care le au in urma efectuarii acestor plati", a declarat Seitan. El a explicat si cauzele aglomeratiei de la ghisee din aceste zile prin faptul ca oamenii, cind au anumite termene, vin in ultimele zile sa plateasca, acest lucru fiind valabil si in cazul platii taxelor sau impozitelor. Ministrul a aratat ca a dat o circulara prin care cere reprezentantilor Casei de Pensii si agentiilor de ocupare sa nu penalizeze persoanele care nu au reusit sa depuna declaratiile pina in 25 august. Intrebat daca o circulara este mai presus decit o prevedere stabilita prin lege, Seitan a explicat ca penalizarea nu se da automat pentru ca pot exista situatii de forta majora ca in cazul de fata cind oamenii nu pot sau nu reusesc sa ajunga sa depuna la timp aceste declaratii. "Nu incerc sa penalizez pe cineva de dragul penalizarii, incerc sa-i fac sa intre in sistem", a conchis seitan. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, ieri, ca va emite o circulara prin care va solicita autoritatilor care inregistreaza declaratiile de venituri din activitati independente sa nu perceapa penalizari la intirzieri pina cind noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin functional.


Presa "a incitat ca e aglomeratie


Mihai Seitan a mai spus, ieri, ca haosul de la casele de pensii si agentiile pentru ocuparea fortei de munca a fost creat de presa, care "a incitat ca e aglomeratie", idee sustinuta de presedintii Casei de Pensii si ANOFM, cel din urma spunind chiar ca a primit multumiri pentru organizarea la ghisee. Atit ministrul Muncii, cit si presedintii de la Casa Nationala de Pensii, Doina Pircalabu si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, au sustinut ca aglomeratia din ultimele zile de la casele de pensii si de la agentiile de ocupare nu a fost mai mare decit de obicei, dar ca presa a produs panica. "Am luat toate masurile ca aceste actiuni sa se desfasoare normal si sa nu creeze aglomeratie, am largit programul si am marit numarul de ghisee. Lumea s-a prezentat in mare majoritate in ultima zi pentru aceste plati", a explicat ministrul Mihai Seitan. El a respins ideea ca 500.000 de oameni stau la cozi, asa cum a prezentat presa, precizind ca din informatiile pe care le are, joi, la Casa de Pensii erau "in jur de 20-30 de oameni", iar la Agentia de Ocupare Bucuresti erau "doua - trei persoane".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.