Economic

Lupta pentru datoria Rompetrol a inceput cu parada trupelor

Ziarul de Vrancea
23 aug 2010 643 vizualizări
Finantele au bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol, dar vor insista pentru plata integrala, avind mandat sa mearga in justitie u proprietarii Rompetrol au anticipat pasul Fiscului si au angajat deja patru dintre cele mai mari case de avocatura

Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avind mandat sa mearga in justitie, au declarat surse guvernamentale. "Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati. Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sint unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate. Potrivit acestora, statul va merge in justitie, sustinind ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante. "Kazahii au anticipat si au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatura din Romania", au adaugat sursele. Conversia in actiuni a intregii datorii fara plata partiala a unor sume ar fi facut ca statul sa preia pachetul majoritar de actiuni. Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata. De fapt, actionarii Rompetrol au promis ca platesc doar o suma care sa le permita sa pastreze controlul companiei dupa conversia in actiuni a restului de plata, au mai spus sursele. Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze peste 2 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni din anul 2003. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobinzi si penalitati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.