Economic

Cum au putut ajunge nemtii datori vinduti Romăniei

Ziarul de Vrancea
21 aug 2010 782 vizualizări
Un contract semnat inainte de razboi, prin care Germania isi asuma achizitionarea peste pretul pietei a marfurilor exportate din Romănia ar fi inca in vigoare si neanulat de Tratatul de pace de la Paris n datoria s-ar ridica astazi la 18,8 miliarde de euro

In cautare de bani, statele incep sa caute prin arhive datorii istorice pe care le au de incasat si sa intenteze procese pentru recuperarea acestora, relateaza HotNws.ro, care citeaza blogul lui Dan Popa. Pe linga mai cunoscutul caz SUA-Germania, exista insa si un caz Romania-Germania. Ar fi vorba despre o mai veche datorie a Germaniei fata de BNR, provenita din contractul de Clearing semnat intre Guvernele Romaniei si Germaniei la 23 martie 1939, in care tara noastra se obliga sa livreze marfuri diverse catre Germania, iar aceasta sa le achite la un pret mai mare cu 10% fata de valoarea medie a preturilor mondiale. Contractul se poate gasi pe Internet, nu e secret, precizeaza Dan Popa.

In primii ani de contract Germania s-a achitat de obligatiile financiare asumate, dar din 1943 si pina la 30 iunie 1944 (data unui raport BNR catre Banca Reglementelor Internationale de la Basel) se acumulase o restanta de 545 milioane RM (Reichsmark, marci imperiale germane). Dupa 30 iunie 1944 restantele nemtilor fata de BNR au urcat vertiginos, insusi Ministerul de Finante din Germania recunoscind oficial pe 7 septembrie 1944 datorii de peste un miliard de marci Romaniei. Aceasta suma nu a mai fost niciodata achitata tarii noastre, dar BNR in schimb s-a achitat constiincios de obligatiile asumate fata de exportatorii romani si le-a platit acestora, la zi, toate facturile.

Calculind penalitatile pina in ziua de azi, suma ar ajunge la 18,8 miliarde de euro, conform membrilor comisiei Bergier, din Elvetia. Saptamina acesta, mai precis luni, 16 august, parlamentara germana Ulla Jelpke a adresat Guvernului sau o interpelare, solicitind un punct de vedere oficial asupra acestui posibil sold neachitat de Casa de Compensatie din Germania catre Romania (BNR). Un raspuns foarte prompt al Ministerului de Finante de la Berlin, sosit in aceeasi zi, arata ca Romania a renuntat la orice pretentie materiala fata de Germania, prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris, din 10 februarie 1947. Totusi, ar exista si exceptii - cele rezultind din contracte si alte obligatii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum si din drepturi dobindite inainte de aceeasi data".

Practica internationala permite negocierile asupra sumelor mari, asa cum a acceptat si Suedia, in anii \'90, plata unei sume mai mici dintr-o datorie istorica a Romaniei. Ramine de vazut daca si nemtii vor accepta o eventuala propunere in acest sens.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 10 ore, 28 minute, 23 secunde
noi, romanii, ne-am platit cu virf toate datoriile reale sau inchipuite. insa cand aveam de recuperat, am dat tot noi. tare mi-e teama ca nemtzii ne vor scoate datori...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.