Economic

Cutremur de proportii pe piata pensiilor private

Ziarul de Vrancea
18 aug 2010 926 vizualizări
Consiliul Concurentei a amendat cu 5,2 milioane lei 14 administratori de pensii private obligatorii u institutia sustine ca administratorii s-au inteles si si-au impartit in mod egal persoanele cu dubla semnatura

Consiliul Concurentei (CC) a amendat cu 5,2 milioane de lei un numar de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care "s-au inteles" sa incalce legislatia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au inscris la doua sau mai multe fonduri. "Administratorii de fonduri de pe Pilonul II, in pofida legii, au modificat legislatia in ceea ce priveste modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de doua semnaturi trebuiau sa intre intru-un proces de repartizare aleatorie, asa numita loterie. Practic, administratorii s-au inteles si si-au impartit in mod egal persoanele cu dubla semnatura", a declarat, intr-o conferinta, presedintele CC, Bogdan Chiritoiu. El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta incrimineaza "aceasta intelegere" si a aplicat o amenda de 5,2 milioane de lei (1,22 milioane de euro), sanctiune care vizeaza 14 administratori. "Potrivit datelor CC, circa 78.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri. Acestia trebuiau sa intre in loterie, si nu repartizati in mod egal intre administratori, asa cum s-a intimplat. Amenda reprezinta o zecime din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009", a precizat Chiritoiu. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), activele nete pe Pilonul II se situau la 2,38 miliarde de lei. Investigatia CC a inceput in decembrie 2007 si a vizat modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private si posibila intelegere intre administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului de administrare pe care urmau sa il practice pe Pilonul II. Defalcat, cea mai mare amenda revine ING Fond de Pensii - 1,573 milioane de lei, urmata de Allianz-tiriac Pensii Private - 1,259 milioane de lei si Generali Pensii Private - 474.333 lei. In cazul celorlati 11 administratori, sanctiunile sint urmatoarele: Aviva Fond de Pensii - 422.868 lei, BCR Pensii - 391.809 lei, Eureko Pensii Private - 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fosta AIG Fond de Pensii) - 293.443 lei, BRD Pensii Private - 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii - 150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fosta OTP Fond de Pensii) - 58.699 lei, KD Real Management Solution SRL - 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii - 13.713 lei, TBIH Management Services SRL - 4.748 lei si IMO Property Investments - 1.815 lei.


ING Pensii va contesta amenda


ING Pensii SAFPAP va contesta decizia Consiliului Concurentei de a amenda compania cu 1,573 milioane lei in urma unei investigatii derulate de institutie pe piata pensiilor private obligatorii, prin care au fost sanctionati 14 administratori cu amenzi totale de 5,2 milioane lei. "In demersul de mediere a «dublurilor», ING a actionat cu buna-credinta, urmarind exclusiv interesul consumatorilor. In conditiile in care cadrul legal de la momentul respectiv nu prevedea proceduri clare de solutionare a situatiei participantilor care au semnat acte de aderare cu mai mult de un fond si a presiunii de timp, ING a actionat astfel incit sa se evite «sanctionarea» clientilor prin distribuirea catre un al treilea fond care nu reprezenta niciuna dintre optiunile lor initiale. De aceea, consideram ca acest demers a avut un efect pozitiv pentru participantii implicati. (...) solutia adoptata nu a urmarit in niciun moment obtinerea unor avantaje nejustificate, asa cum nu a vizat restringerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei din piata", a declarat intr-un comunicat Cornelia Aurelia Coman, presedintele Consiliului de Administratie al ING Pensii.


Asociatia sare in ajutorul fondurilor


Repartizarea persoanelor care s-au inscris la mai multe fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) a fost efectuata exclusiv in conformitate cu legislatia, cu respectarea indrumarilor CSSPP si avind in vedere cele mai bune interese ale celor cinci milioane de participanti la aceste fonduri. "In legatura cu subiectul concluziilor formulate de Consiliul Concurentei, (...) reafirmam faptul ca toate actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia, cu respectarea indrumarilor CSSPP, precum si avind in vedere cele mai bune interese ale celor cinci milioane de participanti la aceste fonduri de pensii", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) remis presei.



(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 10 ore, 24 minute, 44 secunde
Astia cand vor fugi cu banii? Sau cat ai depus atata ai! Corect!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.