Economic

Terenurile agricole nelucrate vor fi suprataxate

Ziarul de Vrancea
14 aug 2010 690 vizualizări
Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, ieri, ca sustine impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate, dar ca aceasta masura este una cu implicatii policitice, iar o decizie va fi luata doar in coalitie.

"Impozitarea suplimentara a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discutii. Am discutat-o informal atit la noi in minister, cit si cu Ministerul Finantelor. Fiind o masura de impozitare, nu poate fi propusa de noi ca proiect de act normativ, ci de catre Ministerul Finantelor", a spus Dumitru. El crede ca introducerea suprataxării ar putea fi discutata la inceputul toamnei in Guvern. Proprietarii de terenuri arabile situate in extravilan platesc un impozit anual cuprins intre 36 de lei si 43 lei pe hectar, banii ajungind la bugetele locale. "Eu cred ca este o masura pe care trebuie sa o luam, altfel nu vom rezolva niciodata problema terenurilor nelucrate. Aceasta este insa o masura politica, care va fi discutata in coalitie. Va fi o decizie politica", a adaugat ministrul. Dumitru a precizat ca, potrivit datelor APIA, in Romania sint peste 560.000 de hectare de teren nelucrate, dar ca exista estimari potrivit carora suprafata ar fi de doua milioane de hectare. "Daca am lua o medie de un milion de hectare si ele ar fi lucrate si ar avea o productie medie de 2,6 tone pe hectar de griu, ar insemna 2,6 milioane de tone. La un pret minim de 100 de euro pe tona de griu s-ar putea obtine o productie de 260 de milioane de euro. Aceste terenuri sint o sursa suplimentara de venit si pentru fermieri, si pentru buget, pe care nu o folosim", a incheiat ministrul Agriculturii. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat la inceputul lunii februarie ca persoanele care au terenuri agricole, dar nu le folosesc, ar trebui sa fie penalizate si sa plateasca un impozit suplimentar. Si presedintele Traian Basescu a vorbit, la inceputul lunii mai, despre "evaziunea" din agricultura, aratind ca in ultimii zece ani statul a acordat subventii "de 30 de miliarde" in agricultura si a avut incasari de "400 de milioane", iar in acelasi timp se acorda subventii pentru terenurile nelucrate. "Vor mai fi si multe alte masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul, cum ar fi (...) unele analize cu privire la impozite", a spus Basescu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 16 ore, 3 minute, 11 secunde
Cred ca supraimpozitarea terenurilor agricole extravilane este o masura abuziva, deoarece incalca dreptul de proprietate al cetatenilor romani. E dreptul fiecarui proprietar de terenuri agricole sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.