Economic

Analistii se plaseaza pe pozitii opuse in privinta cresterii economice

Ziarul de Vrancea
13 aug 2010 448 vizualizări
In timp ce economistul-sef al ING anticipeaza o scadere de 2% in 2011, omologul sau de la Raiffeisen Bank vede o crestere de 1-2%

Economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, anticipeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 2% in 2011, in timp ce omologul sau de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, se asteapta la un avans al PIB de 1-2%, daca taxele nu vor mai creste si salariile nu vor mai scadea. "Vad o scadere economica de 2% pentru 2011. Este foarte probabil ca in prima jumatate a lui 2011 sa avem noi masuri de ajustare fiscala si vom vedea cel putin concedieri in sectorul public, ceva mai accentuate decit pina acum", a declarat economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, in cadrul evenimentului ZF Expert. In opinia acestuia, consumul isi va reveni in a doua jumatate a lui 2011, dupa ce in primele doua trimestre va fi pe scadere. Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este mai optimist si se asteapta ca economia Romaniei sa creasca anul viitor cu 1-2%, estimare bazata "pe promisiunile ca nu vor mai creste taxele si nici nu vor mai scadea salariile". "Trebuie sa porneasca ceva in economia asta", a spus Dumitru. El considera ca o noua scadere economica nu este plauzibila daca nu vor mai creste taxele si ca nu sint sanse ca Guvernul sa inceapa anul viitor cu noi ajustari fiscale. Reprezentantul Raiffeisen Bank a mai spus ca principalii factori care au oprit cresterea economica in acest an au fost majorarea contributiilor la asigurari sociale, a accizelor si a TVA. "Inainte, in 2009, discursul era «cheltuieli masive pentru revigorarea economiei», factura sociala nefiind insa ajustata in discutiile cu FMI", a spus Dumitru. El este de parere ca daca Guvernul ar fi facut ajustarile financiare in 2009, luindu-se in considerare facturile sociale, Romania ar fi avut crestere economica in 2010. Prezent la ZF Expert, directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, a afirmat ca nicio reducere a taxelor nu trebuie sa vina fara o inasprire a pedepselor pentru cei care nu platesc. "In momentul in care cheltuiesti bani ca stat, trebuie sa vezi in ce sectoare cheltuiesti acesti bani, dar si cu ce eficienta cheltuiesti banii", a spus Craciun.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.