Economic

Statul datoreaza producatorilor de medicamente trei miliarde de lei

Ziarul de Vrancea
13 aug 2010 514 vizualizări
Arieratele catre sectorul farmaceutic au ajuns la circa 3 miliarde lei, in conditiile in care CNAS nu a decontat inca medicamentele pentru 2009, iar producatorii de profil sustin ca nu mai pot asigura banii necesari pentru derularea activitatii, fara un angajament pentru plata datoriilor

"Din respect pentru pacienti si pentru a le asigura accesul neintrerupt la terapie, membrii APMGR au inteles sa sustina sistemul sanitar, ajungind in acest moment la termene de incasare de aproape 300 de zile. Atragem insa atentia ca este imposibila continuarea creditarii sistemului sanitar, fara sa fie afectat sprijinul pe care industria locala de generice il acorda in relansarea economica a Romaniei, prin continuarea angajamentului investitional in plus fata de cele doua miliarde euro cu care a contribuit incepind din 2005", se arata intr-un comunicat remis, ieri, de Asociatia Producatorilor Romani de Medicamente Generice (APMGR). In 2010, APMGR crediteaza sistemul de sanatate din Romania cu peste 1,5 miliarde lei, in conditiile in care medicamentele generice ocupa 25% in valoare din piata de profil si 62% din volumul total al consumului. "Consideram ca aceasta este cea mai grava criza financiara din sistem de dupa anul 2004, in conditiile in care preturile medicamentelor generice au scazut cu circa 10% numai in ultimele 12 luni, dublat de diminuarea utilizarii medicamentelor cu 10% in 2009. Acesta este o dovada certa ca accesul pacientilor romani la medicamente s-a redus simtitor", mai arata APMGR. Reprezentantii asociatiei considera ca in acest context firmele producatoare din domeniu risca sa fie puse in imposibilitatea asigurarii fluxurilor de numerar necesare derularii proceselor de productie, in lipsa unei perspective de angajament de plata al arieratelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.