Economic

Consiliul Fiscal nu vede spatiu pentru reduceri de impozite

Ziarul de Vrancea
12 aug 2010 480 vizualizări
In Romania nu avem o evaziune eminamente ilicita, ci o evaziune care este promovata de lege , sustine Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Cresterea veniturilor bugetare, a caror pondere in PIB claseaza Romania pe ultimul loc in UE 27, trebuie realizata prin imbunatatirea colectarii, pornind de la eliminarea exceptiilor, fara majorarea taxelor, apreciaza Consiliul Fiscal (CF), care nu vede nici spatiu pentru noi relaxari fiscale. "In primul rind trebuie eliminate exceptiile legale. In Romania nu avem o evaziune eminamente ilicita, ci o evaziune care este promovata de lege. Exemplul clasic este agricultura (...) Pe ternurile agricole sint taxe foarte mici, dar daca se platesc subventii de la UE si de la buget, ar putea fi crescute si taxele, si sa se colecteze din subventii. Dar nici taxele mici nu se colecteaza in agricultura", a declarat Ionut Dumitru, presedintele CF. Membrii CF apreciaza ca reducerea evaziunii este o prioritate si propun eliminarea exceptiilor si cresterea bazei de impozitare, simplificarea sistemului de taxe, alinierea impozitelor pe avere la standarde europene (cresterea impozitelor pe stocul de avere), cresterea veniturilor nefiscale prin mai buna administrare a activelor proprietate a statului sau a celor concesionate si cresterea redeventelor pentru exploatarea resurselor naturale. CF nu vede oportuna o relaxare fiscala in perioada urmatoare, avind in vedere nevoia de reducere a deficitului bugetar, dar considera ca cele mai mari beneficii ar putea proveni din reducerea contributiilor de asigurari sociale. Romania ocupa pozitia 19 la rata implicita de taxare aferenta contributiilor sociale, cu 24,8% (calculata ca raport intre contributiile sociale incasate (ESA95) si remunerarea salariatilor «conturi nationale»), fata de o cota agregata legala de 43% la finele lui 2008. Specialistii CF apreciaza ca nepotrivita o readucere a TVA de la 25% la 19% in 2011, intrucit aceasta nu va avea ca efect scaderea preturilor. Potrivit CF, Romania se plaseaza pe locul 20 in UE 27 privind rata implicita de incasare din TVA (calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat), cu 10,8% in 2009, fata de cota standard de 19%. De altfel, Romania se plaseaza pe ultimele locuri din UE la aproape toate ratele efective de incasare, atit din impozitul pe venit, cit si pe profit, avind de asemenea cel mai redus nivel al veniturilor bugetare totale (32,1% din PIB) si penultima pondere la veniturile fiscale (inclusiv CAS), cu 28% din PIB. Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului si a Parlamentului in procesul de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.