Economic

Locuintele s-au ieftinit mai mult in euro decit in lei

Ziarul de Vrancea
11 aug 2010 525 vizualizări
Preturile, in euro, solicitate de proprietarii locuintelor din principalele sase orase din Romania s-au redus de la inceputul crizei pe piata imobiliara, martie 2008, cu pina la 50%, raportat insa la valoarea in lei, scaderea a ajuns pina la 40%, potrivit portalului imobiliare.ro.

Portalul imobiliar a realizat, pe baza indicelui imobiliare.ro, o analiza referitoare la scaderea in lei a preturilor cerute pentru apartamente in perioada 15 martie 2008 - 1 august 2010. "Desi scaderile in euro sint spectaculoase, punctual apropiindu-se chiar de 50%, calculate in lei, diferentele se reduc simtitor. Am calculat modul in care a influentat cursul leu-euro pretul apartamentelor din marile orase. Pretul in lei a fost calculat pornind de la pretul inregistrat de indicele imobiliare.ro la datele respective, transformat in euro, la cursul comunicat de BNR (in 15 martie 2008, un euro valora 3,71 lei, in timp ce in 1 august 2010 era cotat la 4,24 lei)", se arata intr-un comunicat al portalului. Astfel, in Bucuresti, in martie 2008, pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul mediu solicitat era de 121.105 de euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul mediu solicitat este de 64.024 de euro, rezultind o scadere de peste 47%. Calculata in lei, scaderea de pret este de mai putin de 40%. Dintre toate cele sase mari orase analizate, in Cluj-Napoca a fost inregistrata cea mai mica scadere in ultimii doi ani. Astfel, pentru un apartament vechi cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul solicitat in martie 2008 era de 72.875 de euro. Acum, pretul cerut este de 56.763 de euro. Diferenta in euro este de 22%, iar cea in lei, pe jumatate, de 11%. La fel ca si in celelalte mari orase din tara, si in Constanta pretul solicitat pentru apartamentele vechi cu doua camere a scazut substantial in ultimii doi ani. Astfel, la data de 15 martie 2008, pretul cerut pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 53 metri patrati era de 83.157 de euro. in prezent, pretul solicitat pentru un asemenea apartament din Constanta a scazut pina la 52.788 de euro, rezultind astfel o reducere de 36,5%. Scaderea inregistrata in lei a fost de 27%. In Iasi, pretul in lei al apartamentelor cu doua camere a scazut cu 23%, chiar daca diferenta in euro este de aproape 33%. Astfel, la inceputul crizei, pentru un apartament cu suprafata utila de 51 metri patrati, pretul solicitat a fost de 67.626 de euro, iar in prezent pentru un apartament cu aceleasi caracteristici se asteapta 45.339 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.