Economic

Romanii au inghitit medicamente in valoare de 1,17 miliarde euro in sase luni

Ziarul de Vrancea
11 aug 2010 560 vizualizări
Vinzarile in farmacii au urcat cu 2%, iar cele din spitale au scazut cu 12,4%

Piata romaneasca de medicamente a crescut in primul semestru, fata de aceeasi perioada din 2009, cu 15,4% in lei, la 4,88 miliarde lei, si cu 17,6% in moneda europeana, la 1,17 miliarde euro, evolutie sustinuta de vinzarile prin farmacii, in special de medicamente eliberate pe baza de reteta. In volum, piata a urcat usor, cu 0,8%, la 240,4 milioane unitati, potrivit celui mai recent raport al firmei de cercetare a pietei IMS Health Romania. Pe canale de distributie, in timp ce piata farmacilor a consemnat o crestere in volum de 2%, la 223,2 milioane unitati, pe cea a spitalelor se observa o scadere de 12,4%, la aproximativ 17,2 milioane unitati. In valoare, vinzarile prin farmacii au crescut in primele sase luni cu 18,4%, la 4,36 miliarde lei, dar cele catre spitale au scazut cu 5%, la 519 milioane lei. Exprimate in moneda europeana, vinzarile prin canalul de retail s-au majorat cu 20,7%, la 1,05 miliarde euro, iar cele catre de spitale au coborit cu peste 3%, la 125 milioane euro. Pe segmente, valoarea vinzarilor de produse cu prescriptie s-a plasat la 4,33 miliarde lei (1,04 miliarde euro), in avans cu 17,4%, iar a celor de medicamentele fara reteta la 545,3 milioane lei (131,5 milioane euro), cu 1,3% mai mari fata de primele sase luni ale anului trecut. In volum, segmentul medicamentelor cu prescriptie a crescut cu 2,5% in primul semestru din acest an, la 175,4 milioane unitati, dar cel al produselor fara prescriptie a avut un trend descendent, scazind cu 3,7%, la 65 milioane de unitati. Potrivit IMS Health, grupul elvetian Roche se afla in topul clasamentului primelor 20 de companii care activeaza pe piata locala, cu vinzari de 485,1 milioane lei (aproximativ 117 milioane euro), pe locul secund se regaseste compania Novartis, cu afaceri de 322,5 milioane lei (77,8 milioane euro), iar pe trei producatorului britanic GlaxoSmithKline, cu vinzari de 307 milioane lei (74 milioane euro). Acestea sint urmate pe patru de compania americana Pfizer, cu 281,6 milioane lei (67,9 milioane euro), si pe cinci de francezii de la Sanofi-Aventis, cu 272,4 milioane lei (65,7 milioane euro). Servier ocupa pozitia a sasea in clasament, cu vinzari de 232,4 milioane lei, urmata de AstraZeneca - 209,6 milioane lei, Zentiva - 173,8 milioane lei, Ranbaxy - 172 milioane lei si Schering Plough - 137,4 milioane lei. Pe locurile 10-20 se situeaza Eli Lilly, Antibiotice, Bayer Schering, Johnson&Johnson, KRKA, Menarini, Merck Sharp Dohme, Labormed, Gedeon Richter si Reckitt Benckiser. Raportul IMS este realizat pe baza preturilor la medicamente la intrarea in farmacii. IMS Health furnizeaza de servicii de cercetare pentru industria farmaceutica si de servicii medicale. Grupul are activitati in peste 100 de tari din lume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.