Economic

Finantele au imprumutat cu 60% mai multi bani decit programase

Ziarul de Vrancea
10 aug 2010 583 vizualizări
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vindut ieri certificate de trezorerie cu maturitate la sase luni de aproape 1,272 miliarde lei, cu 59% peste valoarea programata si la un randament mediu de 6,99%. Valoarea programata era de 800 milioane lei.

Nivelul maxim al randamentului acceptat de MFP a fost de 7%, similar cu cel de la cea mai recenta licitatie pentru acest tip de titluri. Cea mai recenta licitatie cu certificate de trezorerie cu scadenta la 6 luni a avut loc la 26 iulie, cind Finantele au atras de la banci numai 295,5 milioane lei, reprezentind 40% din valoarea programata, de 750 milioane lei. La licitatia de luni au participat 12 banci dealeri primari, ale caror cereri au cumulat 1,773 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Bancile au cerut in nume propriu certificate in valoare de 1,657 miliarde lei, iar cererea in numele clientilor a fost de aproape 116 milioane lei. La cea mai recenta licitatie, organizata joi, MFP a refuzat toate ofertele bancilor pentru obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la trei ani, fiind a patra operatiune consecutiva respinsa pentru titlurile cu aceasta maturitate. In ultima perioada, Ministerul Finantelor a vindut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care a incercat sa mentina randamentul sub 7%. Ofertele care au depasit acest nivel au fost respinse. Potrivit calendarului, Trezoreria vrea sa imprumute in luna august 4,6 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) de la banci prin emisiuni de titluri de stat, valoare similara cu cea programata pentru luna iulie. Urmatoarea licitatie este stabilita pentru joi, cind Finantele scot la vinzare certificate cu scadenta la un an, in valoare de 800 milioane lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.