Economic

BERD: Anularea proiectului autostrazii Comarnic-Brasov, o dezamagire

Ziarul de Vrancea
7 aug 2010 705 vizualizări
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ieri ca a dorit sa finanteze tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, ca a fost dezamagita de anuntul privind anularea proiectului si ca ramine dispusa sa finanteze investitiile in infrastructura de transport din Romania.

Presa a relatat, recent, ca BERD si BEI nu au fost dispuse sa finanteze lucrarile la autostrada Comarnic-Brasov si ca in schimb coridorul vestic, care urmeaza sa lege Romania de alte state UE, are sanse reale sa primeasca sprijin financiar european. "In 2009 si 2010, BERD a lucrat indeaproape cu potentialii investitori si cu autoritatile romane in domeniile mediului, social si achizitiilor publice, in vederea implicarii sale in acest proiect. Faptul ca proiectul a fost anulat a constituit o dezamagire pentru BERD", se arata intr-un comunicat al bancii. Consortiul Vinci-Aktor a cistigat in mai 2009 licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov in regim de concesiune, dar a renuntat in aprilie 2010 la contractul in valoare de 1,5 miliarde de euro inainte de a il semna, intrucit nu a reusit sa gaseasca o sursa de finantare. Potrivit grupului elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie a tronsonului de autostrada pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a condus la imposibilitatea de a obtine finantare. Tronsonul de autostrada, cu lungime de 55 de kilometri, avea ca termen de realizare anul 2014. Dupa finalizarea lucrarilor, statul roman ar fi platit in 26 de ani in total 4,8 miliarde de euro. "Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va continua sa colaboreze cu autoritatile romane pentru a sustine modernizarea infrastructurii romanesti din domeniul transportului, cu participarea sectorului privat, incluzind sprijin pentru viitoare parteneriate public-private ce se vor derula prin licitatii deschise si transparente", se mai arata in comunicat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.