Economic

Criza cerealelor din Rusia provoaca haos in rindul producatorilor europeni

Ziarul de Vrancea
7 aug 2010 648 vizualizări
Interdictia temporara a exporturilor de cereale de catre Rusia va afecta probabil producatorii europeni de bere si de alimente, dar si companii rusesti, inclusiv un important operator portuar de la Marea Neagra, potrivit Reuters

Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al griului. Titlurile companiei daneze Carlsberg au scazut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listata la Londra) cu 1,8%. "In Europa Occidentala, unde populatia este inca precauta in privinta cheltuielilor, o majorare imediata, semnificativa, a preturilor poate provoca dificultati producatorilor", a declarat Morten Imsgard, analist la Sydbank. Premier Foods, producator britanic important de alimente, cunoscut pentru specialitatile de panificatie, estimeaza ca majorarea semnificativa a pretului griului va fi transferata retailerilor, iar impactul asupra cumparatorilor va depinde de acestia. "Majorarile de preturi vor fi inevitabile, ca urmare a cresterii semnificative a pretului griului", a declarat Robert Schofield, director general al Premier Foods. Actiunile companiilor Nestle, Danone, Unilever si producatorului de piine Associated British Foods au coborit cu 0,9%-1,6%. In cazul producatorilor de cereale, interzicerea exporturilor este un factor negativ, dar nivelul ridicat la care se afla deja preturile va compensa partial recoltele proaste. Pe de alta parte, pretul mare al furajelor va mari costurile suportate de crescatorii de pasari si animale. "Pretul furajelor reprezinta circa 40% din costurile crescatorilor de pasari si 50% din cele ale crescatorilor de porci", se arata intr-o analiza a Troika Dialog. Portul Novorossiisk de la Marea Neagra, cel mai important port rusesc pentru exporturile de cereale, ar putea inregistra pierderi in urma interdictiei, in conditiile in care livrarile in strainatate au o contributie de 17% la venituri, potrivit Renaissance Capital.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.