Economic

Isarescu: Anunturile privind cresterea salariilor sint premature

Ziarul de Vrancea
7 aug 2010 522 vizualizări
Guvernatorul BNR crede ca mai intii trebuie sa se restructureze sectorul bugetar si abia apoi salariile pot sa urce

Anunturile privind cresterea salariilor din sectorul bugetar in 2011 sint premature, pentru ca mai intii trebuie realizate angajamentele privind ajustarea numarului de angajati din sectorul public, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Cu cit ajustarea din punct de vedere al numarului de bugetari va fi mai severa, cu atit cimpul de actiune va fi mai mare. Mai intii trebuie sa se faca lucrurile si apoi discutam", a spus seful bancii centrale. Premierul Emil Boc a a firmat miercuri ca salariile bugetarilor vor creste anul viitor in medie cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, dar cu conditia eliminarii celui de-al 13-lea salariu, iar o posibila majorare suplimentara poate fi decisa la finalul restructurarii sectorului public, in functie de rezultatul acestui proces. Anterior, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%. Si ministrul Economiei, Adriean Videanu, a vorbit despre cresterea salariilor, acesta afirmind ca remuneratiile din sistemul bugetar ar putea reveni incepind de anul viitor, in trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%. Presedintele Traian Basescu a criticat, miercuri, la TVR, faptul ca unii membri ai Guvernului s-au grabit sa anunte, "cind nici nu se terminasera ecourile conferintei de presa" in care FMI a prezentat mesajul de incredere la adresa masurilor de austeritate din Romania, cresteri salariale in 2011.


Preturile vor fi majorate in doua runde


Isarescu a mai spus ca majorarea TVA cu cinci puncte procentuale de la 19% la 24% va conduce intr-o prima runda la o crestere a preturilor cu 3%. Oficialul BNR mai considera ca efectele cresterii TVA in runda a doua vor fi modeste, respectiv o crestere de 1% a preturilor. "Efectul de runda intii va fi undeva la 3%. Specialistii nostri vorbesc de 2,9%, adica o transmitere de 75% din scenariu de baza, pentru ca există un deficit pronuntat de cerere si faptul ca piata taraneasca este in mare parte nefiscalizata. Estimam efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu sintem chiar asa de optimisti", a spus Isarescu. El a explicat ca, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al cresterii preturilor ca urmare a majorarii TVA va fi undeva la 4%. Guvernatorul BNR a mai explicat ca pretul unui pachet de tigari se va scumpi cu mai mult de 5% dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru ca acciza se va aplica la un nivel de baza mai inalt. "Am introdus ceva majorari la preturile tutunului - acciza calculata la un pret cu TVA ar face ca din aceasta luna pretul unui pachet de tigari sa creasca semnificativ, mai mult decit majorarea TVA", a explicat Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei. BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.


Cresterea economica, sustinuta de investitii si exporturi


Pe de alta parte, economia va reveni pe crestere cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor, sustinuta in principal de investitii si exporturi, a declarat, ieri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa. "Vedem pentru intreg anul 2011 o revenire in teritoriu pozitiv a PIB-ului. Pe trimestre vedem aceasta revenire mai probabila de la jumatatea anului viitor", a spus Popa. El a mentionat ca banca centrala anticipeaza ca economia va evolua intr-o directie diferita fata de compozitia asimetrica inregistrata pina in trimestrul al treilea din 2008, cind a inceput criza. "O sa fie o combinatie de crestere economica intre cerere interna si exporturi, dar o combinatie la care cererea interna o sa se vada mai degraba prin efortul investitional, nu numai consumul. Cred că deja consumul a fost pe o panta negativa si il văd cu greu scazind mult mai mult. Cred ca asta este o crestere la care ne referim ca fiind sanatoasa", a continuat Popa. El considera ca estimarea privind scaderea economiei cu 2% in acest an impaca destul de bine versiunile pesimiste ale unor analisti cu cele mult mai optimiste.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.