Economic

Sistemul bancar a incheiat primul semestru pe minus

Ziarul de Vrancea
6 aug 2010 464 vizualizări
Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un usor cistig, de 90 milioane lei, in primul semestru de anul trecut

Provizioanele constituite de banci insumau 20,2 miliarde lei, cu aproape 80% mai mari fata de valoarea de la iunie 2009. Dupa primele sase luni, creditele restante si indoielnice s-au ridicat la 16,2 miliarde lei, mai mult decit dublu fata de nivelul de la mijlocul anului trecut si cu 56% peste valoarea din decembrie 2009. De altfel, chiar in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by incheiat cu FMI se arata ca sistemul bancar a ramas pe pierdere dupa primul semestru, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu considera ca este necesara modificarea reglementarilor prudentiale privind provizioanele. "Sistemul bancar din Romania a fost afectat de prelungirea recesiunii si a inregfistrat pierderi in prima jumatate a acestui an. La finele lunii iunie, creditele si dobinzile clasificate drept indoielnice si pierdere au ajuns la 17,8% si este de asteptat continuarea trendului in a doua jumatate a anului, in contextul in care activitatea economica se mentine redusa", se spune in documentul obtinut de MEDIAFAX. FMI noteaza ca rata de solvabilitate a sistemul bancar se ridica la 14,3%, iar toate bancile au o rata individuala de solvabilitate de peste 10%, comparativ cu 8% limita minima ceruta de reglementarile internationale. Potrivit datelor centralizate de BNR, la finele lunii mai sistemul bancar inregistra o pierdere de 204 milioane lei (aproape 49 de milioane euro), situatie care s-a regasit si in luna mai a anului trecut, cind pierderea s-a ridicat la 228 milioane lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.