Economic

Angajatii BNR scapa de reducerea salariilor cu 25%

Ziarul de Vrancea
6 aug 2010 617 vizualizări
Guvernul a discutat, in sedinta de ieri, situatia salariilor din BNR, reduse cu 25% impreuna cu remuneratiile din sectorul public, si a decis sa modifice legea prin care au fost diminuate salariile angajatilor BNR, pentru a evita sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Executivul a convenit ca legea sa fie modificata in luna septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, au declarat surse oficiale. Potrivit acestora, experti din Ministerul Finantelor iau in calcul doua variante de modificare a legii. "Se considera ca modalitatea sigura prin care pot fi evitate sanctiunile CE este eliminarea rapida, prin ordonanta de urgenta, a articolului care prevede ca reducerea salariilor se aplica si in cazul angajatilor bancii centrale. O alta varianta este completarea Legii cu un articol care sa prevada ca economiile rezultate din reducerea salariilor in BNR nu vor fi directionate catre bugetul de stat, impreuna cu o scrisoare comuna adresata CE de catre ministrul Finantelor si guvernatorul BNR in care sa se arate ca diminuarea a fost efectuata cu acordul bancii centrale", au aratat sursele. Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Sumele obtinute din reducerea salariilor sint virate integral la bugetul de stat. Reducerea salariilor a fost reglementata prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapida doar prin ordonanta de urgenta. Guvernul nu poate insa emite ordonante de urgenta decit din luna septembrie, cind Parlamentul se reuneste in sesiune. Conform scrisorii suplimentare de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu Fondul Monetar International Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. "Sint angajati sa anulam inititivele legislative recente care in mod necugetat incalca independenta bancii centrale si autoritatilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arata in scrisoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 7 ore, 10 minute, 6 secunde
numai prostilor li se taie cei destepti vor ramane cu salarii la fel de mari.HUOOOOO
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.