Economic

Disponibilizarile din sectorul bugetar au fost batute in cuie

Ziarul de Vrancea
5 aug 2010 996 vizualizări
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa concedieze inca 74.000 bugetari in 2010 si minim 15.000 in 2011 Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pina la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011, potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de MEDIAFAX.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a spus la finalul intilnirilor programate ca guvernul a efectuat deja peste 30.000 de concedieri in sistemul public, aproape jumatate din cifra stabilita in acordul cu FMI, de 70.000, iar in luna septembrie o parte din profesori urmeaza sa isi piarda locul de munca, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. "Guvernul se afla pe drumul cel bun in atingerea tintei (70.000 de concedieri pina la inceputul anului viitor - n.r.). Pina in prezent au fost concediati peste 30.000. De asemenea, au mai fost efectuate citeva mii de reduceri de posturi in ultimele doua luni. in septembrie, ne asteptam la o restructurare a sistemului educational, cind numarul profesorilor va fi redus. Va exista o continua restructurare pina la finele anului", a spus Franks. El a afirmat ca Guvernul va decide cit de rapid va fi procesul de restructurare, mentionind ca pentru FMI este importanta mentinerea cheltuielilor cu salariile anul viitor la nivelul agreat, de 39 de miliarde de lei. "Intentia Guvernului este sa continue sa reduca numarul bugetarilor pentru a crea spatiu pentru majorari salariale pentru cei care ramin in sistemul bugetar. Guvernul anticipeaza mii de reduceri de personal peste cele 70.000 de posturi", a mai spus Franks. Autoritatile s-au angajat in acordul cu FMI sa reduca numarul angajatilor din sistemul public de la 1,36 milioane la 1,29 milioane, respectiv cu 70.000 de persoane, cheltuielile salariale aferente acestor angajati pentru anul viitor fiind de 39 de miliarde de lei. O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene a evaluat la Bucuresti modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si a stabilit cu autoritatile un nou set de prognoze macroeconomice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.