Economic

Analistii financiari cred ca BNR va mentine dobinda la 6,25%

Ziarul de Vrancea
4 aug 2010 511 vizualizări
Banca Nationala a Romaniei(BNR) va mentine rata dobinzii de politica monetara la 6,25%, dar va reduce, cel mai probabil, ratele aplicate la rezervele minime obigatorii in valuta de la 25% la 20% din pasivele bancilor, apreciaza membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

"Conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii (AAFBR), Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din data de 4 august 2010 mentinerea ratei dobinzii de politica monetara la 6,25%. Aceasta estimare apartine in procent de 100% celor care au participat la sondaj", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Majoritatea respondentilor (67%) cred ca valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea de la 25% la 20%, iar restul mizeaza pe o mentinere a valorii de 25%. In acelasi timp, toti analistii se asteapta ca rezervele minime obligatorii la lei vor fi mentinute la 15% din pasivele bancilor. Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobinda in fiecare dintre primele patru sedinte de politica monetara, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%. In schimb, in sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobinzii de politica monetara, anuntind totodata trecerea la o gestionare "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar. La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.