Economic

Patronatele vor salarii calculate la ora

Doina Ganea
3 aug 2010 780 vizualizări
Seful IMM-urilor vrincene ar vrea ca salariile sa fie platite saptaminal la angajati u Ion Roman mai propune si reducerea indemnizatiei de somaj pentru stimularea fortei de munca

Patronatele propun Guvernului ca salariile angajatilor sa fie calculate la ora si nu lunar, cum se procedeaza de zeci de ani. In acest fel, fiecare angajat are sarcini precise, pe care trebuie sa le rezolve intr-un timp bine determinat. Patronii spera astfel sa creasca productivitatea muncii, iar angajatii lenesi se vor elimina singuri. Mai mult, platindu-i la ora, patronul va vedea exact cite ore are nevoie de fiecare salariat in parte. Pe angajatii dinamici, capabili sa munceasca mai mult si sa cistige mai bine, plata la ora ii avantajeaza. Decit sa stea 8 ore pe un salariu mai mic, vor prefera sa lucreze in doua sau trei locuri de munca. Pentru cei comozi, va fi tragedie. Ei sint in pericol sa-si piarda caldutul loc de munca. "Eu cred ca cel mai bine ar fi ca salariatul sa fie platit saptaminal. La fiecare sfirsit de saptamina sa-si ia salariul. Daca eu nu am nevoie de el decit citeva ore sau doua zile pe saptamina, atit ii ofer si sa il pot anunta de asta. Nu sa fiu obligat sa il angajez ca pina acum, cu carte de munca si o alta serie de formalitati. Munca trebuie sa fie mai flexibila. Angajare, dezangajare, concediere, toate acestea trebuie facute mai usor si mai repede. Este foarte greu sa angajezi pe cineva pe un sezon fiindca trebuie sa-i intocmesti o serie de acte", ne-a declarat presedintele Patronatului IMM-urilor din Vrancea, Ion Roman. Daca propunerea patronatelor va fi acceptata, piata de munca va incepe sa devina flexibila. Oamenii vor invata notiunea de part-time si isi vor dimensiona timpul de lucru in functie de necesitatile financiare si planurile de viitor. Patronii trebuie sa-si informeze angajatii, de la bun inceput, cu privire la numarul de ore pe care il ofera. Exista domenii in care o asemenea abordare poate fi permisa. Cel mai bun exemplu este un restaurant. Este absurd ca patronul sa tina toti chelnerii pina la ora inchiderii daca nu sint clienti. E firesc sa pastreze mai putini, pentru ca altfel va avea pierderi si nu profit.


Orar flexibil, indemnizatie de somaj redusa


Salariul/orar pare doar la prima vedere o treaba usor de pus in practica. Este nevoie insa de ani pentru ca o piata a muncii anchilozata, sa se schimbe. Acum, interesele celor doua tabere par mai curind divergente decit comune. Adica, nici patronii nu sint suta la suta corecti, nici toti salariatii n-au cultul muncii. Patronatele mai cred ca pentru o buna stimulare a muncii ar trebui ca sa se modifice cuantumul ajutorului de somaj. "Eu cred ca daca ii dai omului somaj mare el sta acasa si nu mai este interesat de un loc de munca. Cred ca ajutorul de somaj trebuie sa fie la jumatate din salariul minim pe economie. Iar acesta sa creasca la 1.000 de lei. Nu e normal sa ii dai somaj de 500-600 de lei pe luna, cind salariul minim pe care il poate da un patron este de 600 de lei. In conditiile astea nu-ti mai vine nimeni la munca si nu asa se stimuleaza piata muncii", este de parere Ion Roman. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.