Economic

Shanghai, orasul din care chinezii privesc de sus restul lumii

Ziarul de Vrancea
2 aug 2010 783 vizualizări
în Shanghai exista apartamente care costa 50.000 de euro metrul patrat, dar si locuinte la periferie în care dorm cite 6-7 persoane într-o camera

Orasul are cladiri inalte de peste 50 de etaje, dar in apropierea lor localnicii incearca sa-ti vinda imitatii de ceasuri de marca si unde, cei care sint buni negociatori, le pot obtine cu 10% din pretul cerut initial. în China exista trei mari piete consumatoare de orice si totodata producatoare de orice: provincia Guangdong, Beijingul si ceea ce chinezii vor sa devina centrul financiar al Asiei - Shanghaiul, oras a carui populatie a depasit recent 22 de milioane. Shanghaiul era renumit inca de la inceputul secolului trecut, prin anii \'20 fiind cel mai cosmopolit oras al Asiei. "A fost un asa-numit oras al pacatelor, pentru ca inca de la inceput la bazele dezvoltarii lui a stat traficul cu opium", povesteste Catalin Ichim, directorul Biroului de Promovare Turistica al Romaniei in China.

Una dintre marile companii britanice de la jumatatea secolului XIX, Jardine, Matheson & Co, dupa ce a facut o vreme comert cu opium, a inceput sa investeasca in terenuri, pentru ca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial sa vinda toate activele din Shanghai si sa cumpere o parte importanta din insula Hong Kong. Shanghaiul a fost si loc de refugiu pentru evrei, mai ales ca dupa venirea lui Hitler la putere, acestia primind in 1933 pasapoarte de la ambasadorul chinez in Germania. "Orasul este unul dintre putinele din China in care exista clasa de mijloc. Aici salariul mediu depaseste echivalentul a 600 de euro", spune Ichim. O parte importanta dintre localnici lucreaza la reprezentantele firmelor multinationale sau la filialele locale ale marilor fabrici din interiorul Chinei. Consumul este atit de mare in Shanghai incit se creeaza permanent noi locuri de munca.

Exista, in paralel, si o uriasa piata a produselor falsificate. Se falsifica orice, de la ceasuri la electronice, CD-uri si DVD-uri. "în bazar si in unele magazine se poate negocia orice pret, chiar daca este afisat, si marfa se poate cumpara chiar si cu 10% din pretul cerut initial. Cel mai mult din pret lasa la haine", afirma Catalin Ichim. Orasul are peste 70 de hoteluri de cinci stele si sute de cladiri de birouri sau de locuit cu zeci de etaje. Cu 492 de metri si 101 de etaje, Shanghai World Financial Center este a treia clarire ca inaltime din lume si atrage lunar circa trei milioane de euro doar din taxele vizitatorilor, care platesc 16 euro pentru o privire panoramica de la etajul 100. La primele etaje ale cladirii sint birouri si un centru comercial, iar de la jumatate si pina la etajul 90 este un hotel de lux, Park Hyatt. între etajele 91 si 93 sint mai multe restaurante care, de asemenea, atrag foarte multi turisti.

Piata de real estate din Shanghai este una dintre cele mai efervescente din lume, mai ales dupa ce guvernul chinez a inceput sa acorde credite de consum foarte usor. Din acest motiv, preturile locuintelor au explodat in ultimii ani. "La periferie nu mai gasesti apartamente sub 500 de euro metrul patrat, iar in centrul vechi exista apartamente care se vind si cu 50.000 de euro pe metru patrat", spune Ichim.

Shanghaiul frapeaza prin numarul imens de oameni care circula pe strazi, cu exceptia intervalului 12:00-14:00, cind bulevardele sint pustii pentru ca e pauza de masa. Trenul cu levitatie magnetica Maglev, care leaga aeroportul Pudong de centrul orasului, depaseste viteza de 450 de kilometri pe ora. Shanghaiul este si unul dintre orasele cu viata de noapte renumita, si asta nu de acum, ci inca din anii \'30. "în ultimii ani s-au deschis aici foarte multe restaurante ale marilor bucatari francezi. Locuitorilor Shanghaiului le place sa creada ca sint cei mai occidentalizati din tara, fiind singurii din China care prefera cafeaua ceaiului", mai povesteste directorul Biroului de Promovare Turistica al Romaniei in China.

Daca nu vorbesc despre sistemul politic sau nu il ataca, locuitorii orasului sint liberi sa faca aproape orice, cu exceptia traficului de droguri, crimelor sau coruptiei la nivel inalt, care se pedepsesc cu moartea prin impuscare. încercind sa compari Bucurestiul cu Shanghaiul gasesti o singura asemanare - prafului de pe strazi si caldura.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.