Economic

Guvernul da vina pe Curtea Constitutionala pentru criza

Ziarul de Vrancea
2 aug 2010 471 vizualizări
Premierul Emil Boc a mentionat cresterea fortuita a TVA si inundatiile ca principalele motive pentru continuarea scaderii economice

Scaderea economica din Romania va fi mai mare in acest an fata de nivelul anticipat, din cauza deciziei Curtii Constitutionale (CC), care a impus cresterea TVA, a inundatiilor si a contextului economic international, redresarea economica fiind anticipata pentru anul viitor, a declarat premierul Emil Boc. întrebat de jurnalisti de ce crede ca scaderea economica va fi mai mare decit cea preconizata initial, premierul a indicat mai multe motive, referindu-se si la decizia Curtii Constitutionale de a respinge reducerea pensiilor, in urma careia Guvernul a trecut la majorarea TVA. "Este posibil sa fie mai mare decit cea previzionata pentru cel putin doua cauze. în primul rind, faptul ca am fost obligati, datorita deciziei Curtii Constitutionale, sa umblam la TVA. în al doilea rind, datorita inundatiilor. Si, in al treilea rind, si al contextului economic si mondial in care inca ne aflam in momentul de fata (...) Ce se contureaza in momentul de fata, atit din partea FMI si a CE, cit si din partea autoritatilor romane, este ca vom avea in 2011 o crestere economica. Cit? Vom vedea in urma anlizelor pe care le facem impreuna cu partenerii europeni si cu FMI, a spus Boc.

El a reiterat totodata ca reprezentantii institutiilor financiare nu au formulat solicitari de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, in discutiile din aceste zile cu autoritatile romane. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vineri, ca discutiile cu FMI nu vizeaza majorari de taxe si impozite, nici in acest an, nici in 2011, dar ca noile estimari indica o scadere economica de 1,7 - 1,9% in acest an. Vladescu a reiterat ca tinta privind deficitul bugetar din 2010 va ramine nemodificata, la 6,8% din PIB.

Estimarile oficiale, atit pentru evolutia economiei din acest an, cit si pentru anul viitor urmeaza sa fie prezentate public de catre Fondul Monetar International la finalul misiunii de evaluare a acordului incheiat cu autoritatile romane in primavara anului trecut. La inceputul acestei saptamini, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decit unii analisti in pivinta evolutiei economiei in 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB. Noile proiectii privind economia sint mai optimiste decit cele avansate de alte surse. BERD si Erste Bank estimeaza o contractie a PIB de 3%, iar Capital Economics un recul de 2,5%.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat, simbata ca Romania va inregistra o crestere economica "buna" anul viitor, dupa doi ani de recesiune, avansul PIB urmind sa fie sustinut de exporturi si consum. El a aratat totodata ca discutiile dintre Guvern si FMI nu vor conduce la masuri suplimentare pentru 2010 si 2011, astfel ca nu se are in vedere o noua taiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar. O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice. în urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, in luna septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro.


Guvernul se asteapta in continuare la cresterea somajului


Guvernul estimeaza in continuare o crestere a somajului pina la sfirsitul anului, in contextul procesului de restructurare, scaderea ratei de somaj in ultimele luni fiind una conjuncturala, determinata de perioada de vara, a declarat premierul Emil Boc. El a aratat, la videoconferinta cu prefectii, ca executia bugetara pe primul semestru al anului indica o inrautatire a situatiei bugetului de asigurari sociale pentru somaj, prin dublarea cheltuielilor. "Pe aceasta analiza a executiei bugetare, se poate observa ca s-a inrautatit situatia bugetului de asigurari sociale pentru somaj, unde desi veniturile sint similare cu cele din primele sase luni ale anului 2009, practic cheltuielile s-au dublat. Aici este o parte buna si o parte mai putin buna. Partea buna este ca veniturile nu au scazut, dar este de asteptat sa se dubleze cheltuielile legate de fondul de somaj, avind in vedere procesul de restructurare. Chiar daca, conjunctural, in ultimele patru luni avem o scadere a somajului "" conjuncturala, determinata de perioada de vara "" pina la sfirsitul anului vom in continuare o crestere a somajului", a spus Boc. Premierul a adaugat insa ca cifra somajului din Romania este inca cu mult sub media altor tari din Uniunea Europeana. Potrivit datelor prezentate anterior de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului in luna iunie a fost de 7,44%, fata de 7,67% in mai, numarul total al somerilor inregistrati fiind de 680.782, cu 21.072 mai putini decit in luna precedenta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.