Economic

Romania a atras doar 1% din fondurile europene disponibile

Ziarul de Vrancea
31 iul 2010 535 vizualizări
Este o rusine. Este o rusine dramatica , spune presedintele Erste Bank n opinii asemanatoare au fost exprimate si de reprezentantii FMI sau de cei ai patronatelor romanesti

Atragerea a doar 38 de milioane de euro de catre Romania din fondurile europene disponibile, de ordinul miliardelor de euro, reprezinta "o rusine dramatica", a declarat vineri, la Viena, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl. "Faptul ca sint disponibile miliarde, iar din acestea Romania a fost capabila sa ia 38 milioane de euro este o rusine. Este o rusine dramatica si sper ca ceva se va intimpla in acest stat foarte, foarte curind, in bine", a spus Treichl, dupa o conferinta de presa. El a aratat ca Romania trebuie sa dezvolte infrastructura de transporturi prin investitii in drumuri si cai ferate. "Sunt 35 de miliarde de euro care stau in Bruxelles pentru a fi investiti in Romania. Suma de 35 de miliarde de euro ar putea face Romania una dintre cele mai interesante state din Europa. Cu 35 de miliarde ar putea fi create milioane de locuri de munca in Romania si, astfel, sa fie ajutati oamenii sa lupte contra somajului", a spus Treichl.

El considera ca toate bancile din Romania, BERD si companiile prezente in Romania "ar face orice" sa ajute Guvernul sa miste lucrurile in domeniul fondurilor europene. "Toata lumea este pregatita. Directorul general din Romania (Dominic Bruynseels, seful BCR "" n.r.) a petrecut foarte mult timp cu colegii lui pentru a lucra la un plan despre cum sa aduca din nou investitiile in Romania. Despre cum sa atraga fondurile de la UE. Nimic nu se intimpla!", a continuat Treichl.

în ceea ce priveste expunerea Erste pe Romania, Treichl a aratat ca grupul nu vrea sa-si reduca angajamentele. "Suntem in Romania sa facem afaceri, vrem sa finantam companiile si oamenii. Pentru moment este foarte dificil si avem pierderi legate de credite. Vrem doar sa ne creasca volumul creditelor", a spus seful Erste. El a mentionat ca grupul are bani si lichiditate suficienta, iar Romania are o banca centrala care a facut "o treaba fantastica" in a mentine stabilitatea in tara.

Si reprezentantii FMI s-au declarat, recent, ingrijorati de gradul de absorbtie a fondurilor europene. Totodata, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, a declarat ca oficialii FMI au transmis patronatelor ca exista riscul ca Romania sa piarda fonduri europene importante, de 20 miliarde euro in urmatorii ani, ca urmare a modului "dezastruos" de atragere a acestora.

Premierul Emil Boc a declarat simbata ca vor fi reziliate contractele incheiate de firme pentru proiecte finantate si de Uniunea Europeana unde lucrarile sint intirziate cu 6-9 luni, iar primele "semnale publice" in acest sens vor fi lansate in saptaminile urmatoare. El a anuntat totodata ca toate cererile de rambursare inaintate in cadrul proiectelor UE vor fi finalizate pina la 15 iunie, iar aceste cereri se vor incadra intr-un termen de maximum 60 zile, fata de 120 zile in prezent. La inceputul lunii iulie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Ministerul Transporturilor nu a atras nicio finantare europeana din cauza incompetentei angajatilor "arhiselectionati" si ca el, daca ar fi fost in locul ministrului Radu Berceanu, i-ar fi dat afara pe toti care gestioneaza proiectele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.