Economic

30-40% din IMM-uri isi vor inchide portile

Camelia Stănilă
19 nov 2005 984 vizualizări
Reprezentantii patronatelor spun ca momentul integrarii nu trebuie luat in mod tragic, insa e nevoie de o schimbare de mentalitate. In perspectiva integrarii, patronii isi vad firmele "amenintate de un val tsunami"

Conducerile patronatelor IMM din Regiunea 2 SE, din care fac parte judetele Galati, Constanta, Braila, Buzau, Tulcea si Vrancea, s-au reunit ieri la Focsani, pentru a discuta probleme specifice acestui sector, in contextul apropiatei integrari in Uniunea Europeana. Marian Filiomon de la PIMM Galati, Iulian Groposila- Constanta, Stefan Davidescu- Buzau si Doru Munteanu- Tulcea, impreuna cu reprezentantii patronatului local au purtat discutii despre dezvoltarea mediului de afaceri cu prefectul Ion Oprea si vicepresedintele CJ Horia Furtuna. In cadrul discutiilor a fost abordata in primul rind nevoia unei schimbari de mentalitate in rindul intreprinzatorilor, pentru a putea rezista dupa momentul 2007, cind concurenta de pe piata europeana risca sa "striveasca" circa 30-40% din IMM-urile romanesti. Autoritatile locale au fost rugate sa sprijine oamenii de afaceri, in conditiile in care in ultimii 15 ani IMM-urile au creat peste 2,5 milioane de locuri de munca, la nivel national, si produc peste 70% din IB. "Asistam la eforturile actualei guvernari de a imbunatati mediul de afaceri. Potrivit unei aprecieri a Bancii Mondial e, Romania se afla printre primele 15 tari in care s-a reusit imbunatatirea mediului de afaceri. Sint insa si probleme care inca nu si-au gasit rezolvarea. Ne trebuie o legislatie cit mai adecvata si cit mai stabila, ne confruntam inca cu birocratie si coruptie, iar o alta problema este credibilitatea mediului de afaceri. Dupa ani am reusit sa avem un Cod Fiscal care sa statueze activitatea noastra, dar din pacate nu este respectat chiar de catre cei care l-au aprobat. Avem nevoie ca integrarea in UE sa fie realizata in conditii bune pentru IMM-uri. 30-40% din IMM-uri isi vor inchide portile datorita acestor probleme si pentru ca n-am fost pregatiti, de aceea este nevoie de o schimbare de mentalitate a managerilor. Am avut rugamintea la autoritati sa facem front comun pentru a reusi impreuna, in acest scurt timp cit ne-a mai ramas, ca multe din unitatile pe care le reprezentam sa ramina in joc si dupa momentul 2007, ca factor de progres, ca factor care contribuie la buget si care face investitii substantiale. Am gasit intelegere din partea autoritatilor, avem structurata o strategie in acest sens si impreuna credem ca vom depasi acest pas", a afirmat Marian Filimon, presedinte al Federatiei Patronale IMM din Regiunea 2 SE.


"Integrarea semnifica oportunitati, dar si riscuri"


Micii intreprinzatori au fost sfatuiti sa nu ia momentul integrarii in mod tragic, sa renunte la a-si plinge de mila si sa treaca la a-si dezvolta afacerea, astfel incit sa poata face fata concurentei europene. Patronii au fost sfatuiti sa-si investeasca banii nu in jeep-uri si vile, ci in modernizari, in calitatea produselor, in resurse umane daca vor sa satisfaca cerintele europene si sa reziste pe piata. "Va trebui sa respectam multa legislatie europeana pe care nu o cunoastem in detaliu, iar produsele si serviciile noastre

trebuie sa faca fata unei concurente acerbe, datorata in primul rind diferentei de tehnologie. Vor veni peste noi retele, filiale ale marilor companii europene, iar noua nu ne ramine decit rolul de consumator. Nu e timpul sa ne imbatam cu apa rece. Rolul nostru este sa privim acest moment cu seriozitate, cu toate implicatiile lui", este de parere si Stefan Davidescu, presdintele PIMM Buzau. Potrivit reprezentantilor patronatelor IMM, patronii ar trebui sa se uneasca in retele, pentru a rezista. "Momentul integrarii este foarte apropiat si trebuie sa constientizam ca vom rezista doar daca tinem cont de doua lucruri- economia bazata pe cunoastere si retelele. Cine va cunoaste acest lucru va putea sa scape de acest val tsunami care se apropie. Integrarea semnifica si oportunitati, dar si

riscuri. Vom avea o piata noua de desfacere, dar si costuri suplimentare. Nu vom putea absorbi fondurile europene decit prin parteneriat public privat. Haideti sa ne schimbam mentalitatea! In Romania trebuie sa gestionam capitalul si nu saracia. Sa ne uitam fiecare in curtea lui, sa ne schimbam intii noi... Altfel, vom dezbate aceste probleme la nesfirsit si apoi ne vom plinge de mila", a afirmat si Iulian Groposila, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.