Economic

Finantele au vindut certificate pe sase luni de 295,6 milioane lei

Ziarul de Vrancea
27 iul 2010 549 vizualizări
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vindut luni certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de 295,58 milioane de lei, reprezentind 40% din valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 7% pe an, apropiat de fata de cel de la licitatia precedenta, de 6,99%. Randamentul maxim acceptat de MFP a fost tot de 7% pe an, iar valoarea totala a cererii din partea bancilor comerciale a fost de 1,2 miliarde de lei.

Un randament mai ridicat a fost platit de minister la 15 februarie, cind institutia a vindut certificate la sase luni la 7,33%. Aceasta este cea de-a doua licitatie pentru astfel de titluri organizata in iulie. La prima operatiune, de pe 5 iulie, Finantele au vindut titluri de 265,8 milioane de lei, respectiv o treime din valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 6,99% pe an.

în ultima perioada, MFP a vindut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care incearca sa mentina randamentul sub 7%. Trezoreria statului a programat pentru luna iulie sa atraga de la bancile comerciale 4,65 miliarde de lei si 400 milioane de euro, dar a reusit sa imprumute pina acum doar 1,27 miliarde de lei.

Ultima licitatie din aceasta luna este programata la 28 iulie, cind Ministerul Finantelor va lansa pe piata interna, pentru prima data in acest an, o emisiune de titluri de stat in euro. Valoare indicativa a instrumentelor emise in euro este de 400 milioane de euro, cu maturitate de un an si la o dobinda de 5% pe an. De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vinzarea de titluri de stat 22,14 miliarde de lei de la bancile comerciale. Emisiunea de titluri de stat reprezinta una din modalitatile prin care Ministerul Finantelor finanteaza deficitul bugetar, care nu ar trebui sa depaseasca tinta negociata cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 6 minute, 28 secunde
Cand se va imprumuta statul si la cetateni? E pacat ca lumea sa-si tina banii la ciorap si statul sa imprumute de la banci. Scutind de impozitul dement pus de Boc si Vladescu pe dobanzi s-ar putea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.