Economic

Previziuni sumbre pentru economia romaneasca

Ziarul de Vrancea
27 iul 2010 606 vizualizări
Capital Economics apreciaza ca economia va scadea cu 2,5% în acest an n in 2011, stagnarea ar fi un caz fericit n o crestere economica rezonabila este prevazuta abia pentru 2013 n estimarile BERD sint la fel de pesimiste n doar FMI pare sa aiba incredere in viitorul economiei romanesti

Continuarea acordului cu FMI necesita sacrificii, care se vor manifesta printr-o scadere economica de 2,5% in acest an, iar in 2011 o stagnare a PIB ar putea fi considerata o evolutie buna, anticipeaza economistii de la Capital Economics Londra. "într-un contrast flagrant cu evenimentele recente din Ungaria, masurile fiscale de austeritate anuntate de guvernul roman au mentinut pina acum pe linia de plutire acordul cu FMI, insa vor necesita sacrificii. Anticipam acum o contractie economica de 2,5% in acest an si credem ca, daca economia Romaniei va stagna in 2011, se va putea considera o evolutie buna", se arata intr-o analiza efectuata de Neil Shearing, senior emerging markets economist si David Oxley, emerging markets economist la Capital Economics.


Deficitul bugetar ar putea fi mai mare


Desi guvernul a reusit sa elaboreze un plan de austeritate echivalent cu 2,3% din PIB, analistii noteaza ca au inca unele indoieli in privinta atingerii obiectivului de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit in mai cu FMI, in principal din cauza intirzierii aplicarii multor masuri. Astfel, Capital Economics estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an de 7% din PIB si ca se va restringe doar in mica masura anul viitor, la 6,5% din PIB. "Cu alte cuvinte, noi masuri fiscale vor fi necesare pentru a ajunge la tinta de 4,4% din PIB convenita cu FMI pentru 2011", se arata in analiza.

Totodata, Romania "nu prea are timp sa se complaca", desi a primit la inceputul lunii iulie cea de-a cincea transa de la FMI, de 913,2 milioane de euro, iar continuarea acordului cu creditorii externi este bine vazuta de piete. "Exista temeri legitime in privinta capacitatii guvernului de a respecta pe viitor conditiile programului de imprumut, tinind cont de nemultumirea populatiei fata de masurile de austeritate (...) dar si de situatia politica in continuare fragmentata, care ameninta orice viitoare ajustari care ar putea fi necesare", anticipeaza analistii Capital Economics. în acest context, "cu sanse mari sa se intimple ceva rau", acestia anticipeaza o noua perioada nefavorabila pentru pietele financiare si estimeaza ca leul se va deprecia la 4,4 lei/euro pina la sfirsitul anului, de la 4,25 in prezent. în plus, masurile de austeritate vor avea "si efecte macroeconomice semnificative", inflatia fiind vizata in orizontul imediat. însa Capital Economics are o viziune mai optimista in privinta acestui indicator, anticipind o crestere a inflatiei de numai 2,5 puncte procentuale in urma majorarii TVA. "Guvernul se asteapta ca majorarea recenta de cinci puncte procentuale a taxei pe valoare adaugata sa adauge intre 3,5 puncte si 4,5 puncte la inflatia anuala din iulie, insa noi anticipam un impact mai mic, de circa 2,5 puncte procentuale, reflectind faptul ca retailerii vor avea probabil probleme in a transfera intreaga povara a cresterii TVA catre consumatori", se spune in raport.


Exporturile, punctul slab al Romaniei


Pe fondul diferentei dintre PIB-ul potential si PIB-ul realizat, estimata de analistii britanici la -6%, acestia anticipeaza ca dobinzile vor ramine stabile pina in 2012, banca centrala neavind motive sa inaspreasca politica monetara. Totusi, Capital Economics prevede o perioada dificila pentru BNR, data fiind legatura dintre evolutia cursului si inflatie, mai mare in Romania decit in alte tari din regiune. în acelasi timp, taierile fiscale prezinta inca un obstacol semnificativ pentru relansarea economica interna, avertizeaza economistii. "Sectorul bancar romanesc este deja unul dintre cele mai expuse la criza din Grecia, deci conditiile de credit vor ramine dificile in urmatoarea perioada. Scaderea de 25% a salariilor si reducerea planificata a locurilor de munca din sectorul public cu 60.000 doar in 2010 vor accentua problemele", anticipeaza Capital Economics.

Totodata, Romania nu se poate baza nici pe exporturi pentru relansarea economiei. "într-adevar, exportatorii vor beneficia de un sprijin competitiv datorita deprecierii leului. însa tinind cont ca relansarea economica de pe pietele cheie de export din zona euro va intirzia probabil in acest an, cererea externa nu are sanse prea mari sa ofere prea multa sustinere cresterii timp de mai multi ani. Astfel, ne reducem prognoza de crestere economica la -2,5% pentru acest an (de la -1% anterior) si consideram ca o stagnare in 2011 va putea fi considerata o evolutie buna", estimeaza Capital Economics. în viziunea analistilor britanici, economia romaneasca va reveni la o crestere economica apropiata de potentialul ei, de circa 4%, cel mai devreme din anul 2013.


FMI pariaza pe Romania


FMI va revizui in urmatoarea perioada prognoza privind scaderea PIB al Romaniei in acest an, in prezent de 0,5%, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care considera ca estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% este pesimista. "Eu nu as fi atit de pesimist ca BERD. As spune ca prognoza BERD este pesimista", a declarat Franks, intrebat cum comenteaza prognoza bancii. El a spus ca principala provocare pentru FMI va fi sa intoarca trendul economiei Romaniei, astfel incit aceasta sa iasa din recesiune.

în ceea ce priveste reformele structurale realizate de statul roman in ultimele luni, Franks a precizat ca exista domenii unde "lucrurile se misca foarte bine", dar sint si sectoare in care procesul de reforma trebuie accelerat. "Trebuie sa mergem inainte cu reforma pensiilor, intirziata in ultimele luni, dar si cu legea salarizarii unice. Per total insa s-a realizat un progres semnificativ in ultimele luni", a continuat oficialul FMI.

Referitor la tinta de deficit bugetar stabilita pentru acest an, de 6,8% din PIB, Franks a aratat ca este prematur sa se discute despre o posibila modificare a acesteia. El a explicat ca FMI va discuta despre tinta de deficit bugetar cu Ministerul Finantelor si ca o echipa FMI se afla deja la sediul institutiei pentru a analiza datele. Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI, BERD si Banca Mondiala, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat joi ca a inrautatit semnificativ prognoza economica pentru Romania in acest an, de la stagnare la o contractie de 3%, reflectind evolutia din primul trimestru si masurile de consolidare fiscala convenite cu FMI. O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie, si in cadrul careia urmeaza sa se discute si despre un nou set de prognoze privind economia. în urma incheierii celei de-a cincea revizuiri a acordului, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST).

Valoarea totala a finantarilor virate pina in prezent Romaniei de catre FMI, din imprumutul stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de circa 10,7 miliarde de euro (9,03 miliarde DST), dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR. Consiliul FMI a aprobat la inceputul lunii iulie incheierea celei de-a patra revizuiri a acordului stand-by cu Romania, astfel ca institutia financiara a virat cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 913,2 milioane de euro (769 milioane DST).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.