Economic

Depozitele populatiei si firmelor au crescut în iunie cu 1%

Ziarul de Vrancea
24 iul 2010 516 vizualizări
Depozitele populatiei si firmelor au crescut în iunie cu 1% fata de mai si cu 7,6% comparativ cu aceeasi luna de anul trecut, la 170,08 miliarde lei, în contextul majorarii lunare a economiilor în valuta ale populatiei cu 5,2%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Soldul depozitelor realizate în lei de romani s-a plasat în iunie la 105,5 miliarde de lei, în scadere cu 0,7% fata de mai, dar cu 3,7% peste nivelul de la finele primelor sase luni din 2009.

Depozitele in lei ale populatiei au scazut in iunie cu 1,1% fata de mai, la 62,1 miliarde lei. Comparativ cu sfirsitul primului semestru al anului trecut, depozitele in lei ale gospodariilor au inregistrat o crestere de 3,5%, respectiv o scadere de 0,9% in termeni reali. Totodata, plasamentele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au diminuat cu 0,1%, la 43,39 miliarde lei. Comparativ cu sfirsitul lunii iunie 2009, depozitele in lei ale firmelor erau mai mari cu 4%, dar cu 0,3% mai mici in termeni reali.

în ceea ce priveste depozitele in valuta, soldul acestor plasamante, exprimat in lei, a urcat in iunie cu 3,8% fata de mai si cu 14,7% comparativ cu sfirsitul primelor sase luni din 2009, la 64,57 miliarde de lei.

Exprimate in euro, depozitele in valuta s-au plasat la 14,78 miliarde de euro, in scadere cu 0,7% fata de luna precedenta, dar cu 10,4% peste nivelul din iunie 2009. Depozitele in valuta ale gospodariilor, exprimate in lei, au crescut in iunie cu 22,1% fata de perioada similara din 2009 (cu 17,6% exprimate in euro), la 40,4 miliarde de lei. Comparativ cu luna mai, plasamentele in monede straine ale populatiei au urcat cu 5,2%. Plasamentele in valuta ale firmelor, exprimate in lei, s-au majorat cu 4,1% fata de perioada similara din 2009 (cu 0,2% exprimate in euro), la 24,1 miliarde de lei. Comparativ cu luna mai, plasamentele in monede straine ale firmelor au avansat cu 1,4%.

în luna iunie leul s-a depreciat semnificativ in raport cu euro, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala reducerea pensiilor, ceea ce a adincit incertitudinile privind situatia economica a Romaniei. în ultimele trei sedinte ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminind pe 30 iunie, cind a ajuns la 4,3688 lei/euro.

Comparativ cu nivelul cursului de schimb de la finele lunii mai, de 4,1792 lei/euro, paritatea a crescut cu 18,96 bani, deprecierea leului in raport cu euro fiind de 4,53%. Cursul mediu de schimb a crescut in iunie cu 1,56% fata de mai, la 4,2396 lei/euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.