Economic

Estimari pesimiste despre investitiile in economia romaneasca

Ziarul de Vrancea
24 iul 2010 660 vizualizări
Companiile apreciaza ca investitiile vor scadea în 2010 n autoritatile spera la o stagnare n investitiile straine directe au totalizat în primele cinci luni 1,4 miliarde de euro, cu aproape o treime mai mici ca in ianuarie-mai 2009

Investitiile straine directe atrase de Romania in acest an vor fi sub cele de anul trecut, datele din primele sase luni indicind inca o recesiune, estimeaza reprezentantii investitorilor straini, prognoza contrazisa de autoritati, care mizeaza pe atragerea unui flux cel putin egal cu cel din 2009. "Desi pe plan international exista o usoara revenire in 2010, situatia economica din Romania nu a fost atit de favorabila pentru investitii. Estimarile noastre sint mai putin optimiste. Nivelul de anul trecut nu va fi realizat. Desi toate estimarile aratau o revenire a cresterii economice, cele sase luni de pina acum dovedesc ca Romania este inca in recesiune si cel mai probabil ca pina la sfirsitul anului nu vom avea o crestere pozitiva, ci una negativa, de 1-1,5%", a declarat, vineri, Doina Ciomag, secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), la lansarea raportului mondial al investitiilor 2010 realizat de UNCTAD.

Potrivit raportului UNCTAD prezentat vineri la Bucuresti de Centrul de Informare al Organizatiei Natiunilor Unite, Romania a atras anul trecut investitii straine directe de 6,329 miliarde de dolari, cu 54% sub nivelul din 2008. Cu toate acestea, Romania a ocupat pozitia secunda in grupul tarilor nou intrate in Uniunea Europeana, dupa Polonia, si locul 15 dintre cele 27 state membre UE.

Reprezentantul CIS considera ca masurile adoptate de Guvern, respectiv scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 24%, reduc si mai mult sansele de relansare economica. "Desi necesare, aceste masuri au ca efect reducerea consumului, deci diminuarea sansei ca pina la sfirsitul anului sa avem o crestere economica. Masurile de austeritate trebuie sa fie acompaniate de un set de masuri care sa duca la relansarea economica, sa sprijine investitiile si crearea de locuri de munca", a aratat oficialul CIS, adaugind ca majorarea TVA ar trebui sa fie o masura temporara, luata pentru a rezolva probleme de moment.

în opinia sa, majorarea TVA va influenta mai ales deciziile de investitii ale companiilor deja prezente in Romania. Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor spun ca Romania ramine o destinatie preferata de investitorii straini, oferind o serie de avantaje competitive. "Trendul inregistat de la luna la luna de investitiile straine permite sa spunem ca putem atinge macar valoarea din 2009. Ritmul de scadere s-a redus de la luna la luna, incepind cu ianuarie", a declarat Sorin Vasilescu, director pentru investitii straine la Centrul Roman pentru Comert si Investitii Straine, din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

El a aratat ca un proiect de investitii nu este focusat doar pe Romania, ci sint prospectate si celelate tari din regiune, fata de care piata locala are mai multe avantaje competitive. "Nivelul salariului este scazut in Romania fata de celelate tari din regiune, cu exceptia Bulgariei. Impozitarea este competitiva, si aici exceptie face tot Bulgaria, cu o cota unica de 10%. Romania ofera scheme de ajutor de stat pentru investitii prin care statul acorda granturi substantiale pentru investitori", a adaugat Vasilescu.

Pe de alta parte, Vasilescu a aratat ca in acest an directia la care lucreaza a primit 23 de intentii noi de investitii, in valoare de 1,2 miliarde de euro, care ar urma sa creeze 6.600 de locuri de munca, ceea ce reprezinta un numar apropiat de proiecte cu cel de anul trecut in perioada similara, dar cu o valoare mai mare. "Domeniile in care investitorii sint interesati sint industria auto. în afara de furnizori pentru uzina de la Pitesti, vorbim si de furnizori pentru Ford. De asemenea, energie regenerabila, avem o investitie de peste 100 milioane de euro pentru productia de panouri fotovoltaice, materiale de constructie, industria petroliera - americanii de la Lufkin", a aratat oficialul MECMA.

Investitiile straine directe au totalizat in primele cinci luni 1,433 miliarde de euro, in scadere cu 31,5% fata de perioada similara din 2009, cind a fost raportat un flux de capital strain de 2,094 miliarde de euro, potrivit bancii centrale. BNR a raportat pentru anul trecut investitii straine directe de 4,89 miliarde de euro, jumatate din valoarea record inregistrata in 2008.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.