Economic

Dumitru: Ministerul Agriculturii nu poate opri ploaia si nu poate lua rolul albinelor

Ziarul de Vrancea
23 iul 2010 559 vizualizări
Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a afirmat, joi, ca institutia pe care o conduce nu poate opri ploaia si nu poate lua rolul albinelor, ca raspuns la acuzatiile unor fermieri ca este responsabil pentru situatia dezastruoasa din agricultura din ultima perioada. "Ce poate face Ministerul Agriculturii? Sa ia rolul albinelor? Mi s-a reprosat ca din cauza ploii albinele nu mai pot capaci fagurii", a spus Dumitru, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

El a adaugat ca institutia pe care o conduce nu poate opri ploaia, care a produs in acest an pagube semnificative in agricultura. Anterior, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Agricultura (FNPAR), a spus ca, ascultind discursurile ministrului, si-a dat seama ca agricultura romaneasca are de toate, doar ca fermierii nu le pot folosi. "L-ati chemat la negocieri pe agricultor, acest om napastuit caruia nu i s-a dat nimic, dar i s-a luat si ce avea? De ce in Romania nu sint credite pentru agricultura cu o dobinda sub 6%?", l-a intrebat Matei pe ministru. El a mai spus ca fermierii romani au proiecte bune, dar care se lovesc de problema finantarii. în plus, dobinda la credite este de 15-20%. "Nu sintem agricultori europeni, ci sintem cobaii Europei. Credeti ca fermierul roman poate rezista cu o subventie inexistenta? Vreti sa fim o tara in care peste ani sa vina turistii si sa vada ca aici a trait cindva poporul roman?", a continuat presedintele FNPAR.

El a afirmat ca anul trecut toti agricultorii care si-au facut asigurari nu au primit niciun leu, pentru ca statul nu a dat o lege prin care seceta sa fie considerata factor de calamitate. Din acest motiv, o mare parte dintre agricultori a refuzat sa se asigure in acest an. "Trebuie sa ne sperie viitorul. în urmatorii doi-trei ani, cu acest «magnific» sprijin pe care il primim vom termina definitiv cu agricultura", a adaugat Matei. El crede ca in acest an multi dintre agricultori vor da faliment. "Am avut doi ministri foarte buni in agricultura, pe Remes, care a fost ingropat pentru un cirnat si o palinca, si pe Tabara, care a fost ingropat pentru ca n-a fluierat cum cinta un partid. Ne doream un ministru specialist sau unul politic. Nu avem nici una, nici alta. Avem un ministru de la Bruxelles", a incheiat presedintele FNPAR.

în timp ce ministrul Agriculturii vorbea, doi fermieri discutau in sala: "Asta face doar ce zice Ciolos, iar Ciolos face ce spun altii".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 11 ore, 45 minute, 20 secunde
Nici iarna nu-i ca vara,ce are tata n-are mama,nici ministru n-are minte, sa il mut pe presedinte(Basescu).
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.