Economic

Guvernul nu se mai poate împrumuta ieftin

Ziarul de Vrancea
23 iul 2010 566 vizualizări
Necesarul de finantare al Guvernului se ridica pina la sfirsitul anului la 19 miliarde lei n dobinda de 7% pe care Ministerul Finantelor este dispus sa o plateasca este considerata prea mica de investitori

Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut si risca sa fie nevoit sa plateasca pe viitor investitorilor si mai multi bani, daca nu accepta discount-urile impuse acum de acestia pentru a cumpara obligatiunile, potrivit unei analize Reuters. Autoritatile s-au chinuit sa vinda obligatiuni la randamente considerate acceptabile de catre oficialitati si au refuzat sa depaseasca pragul de 7%, insa yield-urile au sanse mai mari sa creasca decit sa scada, din cauza masurilor de austeritate care impiedica relansarea economica, dar si a guvernului instabil, scrie agentia de presa.


Rezervele de cash ajung pentru maxim doua luni


Potrivit calculelor Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde lei pina la sfirsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sint refinantate. Ministerul Finantelor a vindut pina acum, in luna iulie, obligatiuni de numai 982 milioane lei, din cele 4,65 miliarde lei planificate, toate operatiunile avind o maturitate de cel mult un an. "întreg apetitul pentru active riscante va scadea (...) Mediul general de finantare va deveni cu mult mai dificil", avertizeaza economistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra.

Ministerul Finantelor a anuntat ca spera sa stringa bani din emisiuni de obligatiuni denominate in euro pe piata locala, inclusiv una programata pentru saptamina viitoare, dar si sa apeleze la pietele internationale de capital, noteaza Reuters, adaugind insa ca guvernantii nu au dat detalii privind nevoile de finantare din a doua jumatate a anului. "Nevoile de finantare (...) cresc, iar finantarea denominata in euro de pe piata locala ar putea fi o diversificare buna", apreciaza economistul-sef al UniCredit, Rozalia Pal.

Economistii estimeaza ca rezervele de cash ale guvernului pot acoperi nevoile pentru maximum una-doua luni, insa statul nu este in pericol de a nu-si putea onora obligatiile si are mai multe solutii posibile la dispozitie, pe linga plata unor randamente mai ridicate, scrie agentia de presa.


Intirzierea platilor, o greseala


Obligatiunile de 1,4 miliarde euro cu maturitatea in noiembrie erau un motiv de ingrijorare, insa analistii considera ca Guvernul a demonstrat ca poate acoperi aceasta scadenta printr-un club loan pe termen scurt sau prin acorduri bilaterale cu bancile locale. însa, in timp ce aceste optiuni acopera necesarul imediat de finantare, problema reala este doar aminata.

Economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, considera ca Bucurestiul poate opta pentru intirzierea platilor, spre exemplu rambursarile de TVA catre firme - o greseala structurala care sugruma fluxul de numerar - atit timp cit continua sa plateasca salariile si pensiile din sectorul public. "Trebuie sa atraga lichiditate cit de repede pot, chiar si platind randamente mai mari. Altfel, vor fi fortati sa plateasca yield-uri mult mai mari decit acum, atragind in acelasi timp aproape nimic", a aratat el.

Solutia de a plati pur si simplu dobinzi mai mari pentru a vinde obligatiuni guvernamentale ramine, de departe, cea mai buna optiune aflata la dispozitia guvernului, mai ales din moment ce bancile ar accepta randamente de 7,7-7,8% pentru datorii pe un an, spune Chidesciuc.

Aceste niveluri sint inca scazute comparativ cu costurile de indatorare din ultima parte a anului trecut, cind Romania platea si peste 10%, in urma inghetarii acordului cu FMI. Guvernul trebuie sa ramina si in gratiile FMI, in special dupa ce institutia s-a retras saptamina trecuta din discutiile cu autoritatile ungare, noteaza Reuters. Solutia finala, "de panica", la care poate apela in ultima instanta Bucurestiul este sa ceara mai multi bani de la FMI, potrivit analistilor.



Finantele au imprumutat 103 milioane lei pe zece ani


Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 103 de milioane lei prin vinzarea de obligatiuni de stat cu o maturitate de zece ani, un sfert din valoarea programata, de 400 milioane lei, iar randamentul mediu la care au fost vindute titlurile a fost de 7,1%. Prin aceasta operatiune s-a redeschis o emisiune lansata in 2007, astfel ca titlurile vor avea scadenta in 2017. Randamentul mediu acceptat la licitatia de joi a fost de 7,1% pe an, egal cu cel maxim si usor mai sus fata de nivelul platit la licitatia precedenta pentru astfel de titluri, de 7,02%. Cererea totala a bancilor a fost de 603 milioane lei.

Operatiunea de joi este a treia licitatie din acest an organizata pentru titluri cu scadenta mai mare de cinci ani. Finantele au reusit sa vinda in lunile aprilie si mai 1,4 miliarde lei prin aceste instrumente. în ultima perioada, MFP a vindut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care incearca sa mentina randamentul sub 7%. Trezoreria statului a programat pentru luna iulie sa atraga de la bancile comerciale 4,65 miliarde de lei si 400 milioane de euro, dar a reusit sa imprumute pina acum doar 982 milioane de lei. De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vinzarea de titluri de stat 21,85 miliarde de lei de la bancile comerciale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.