Economic

Patru firme sustin jumatate din exporturile Romaniei

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 654 vizualizări
Cei mai mari exportatori sint Dacia, Nokia, Rompetrol, ArcelorMittal si Petrom n primele 100 de companii asigura 53% din volumul exportului romanesc n analistii incep sa vorbeasca de iesirea din recesiune

Automobile Dacia, Nokia Romania, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galati si OMV Petrom au fost, in primele patru luni, principalii exportatori, in ordinea prezentata, potrivit datelor ANEIR, asociatia anuntind totodata "iesirea exporturilor din recesiune". Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR) a elaborat un top al primilor 100 de exportatori in perioada 1 ianuarie-30 aprilie, constatind ca acestia au realizat 53% din totalul livrarilor pe piete externe. Astfel, exporturile au totalizat la patru luni 10,82 miliarde euro, de la 8,76 miliarde euro in aceeasi perioada a anului 2009.

Cea mai mare pondere este detinuta de masini si echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare alte vehicule (13,6%) si metale comune si articole din acestea (11,4%). Perioada noiembrie 2009-iunie 2010 reprezinta opt luni de crestere si se poate vorbi de "iesirea din recesiune a exporturilor", potrivit ANEIR. Totodata, asociatia a anuntat ca in martie si aprilie 2010 exporturile au fost mai mari decit cele realizate in aceleasi luni de dinaintea crizei. "Faptul ca primii 100 de exportatori reprezinta 53% din total exporturi constituie un proces de concentrare masiva spre firmele mari", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.

Din cele 100 de companii, doar patru sint romanesti (Oltchim, Hidroelectrica, Interagro si Compa Sibiu), restul fiind multinationale. Potrivit ANEIR, topul primilor 100 de exportatori din acest an marcheaza citeva schimbari, una dintre acestea fiind iesirea producatorilor de metale si din domeniul petrolului de pe primele locuri si intrarea in clasamentul principalilor exportatori a firmelor din domeniul medicamentelor si a santierelor navale. "Succesul exportatorilor are la baza in principal politica BNR de a asigurare a stabilitatii cursului de schimb in palierul 4,1-4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere din acest palier", a apreciat Ionescu.

în opinia sa, un sprijin important pentru exportatori a venit si din partea bugetului de stat, prin fondurile de sustinere si promovare a exporturilor, dar si de la Eximbank, prin lansarea de noi produse de creditare. Pe de alta parte, Ionescu apreciaza ca exporturile au un potential mai mare de crestere, daca Ministerul Finantelor ar onora la timp cererile de rambursare a TVA si, de asemenea, daca ar largi aria de rambursare a acestei taxe cu control ulterior la un numar mai mare de firme, dincolo de pragul actual de un milion de euro volum de export anual.

în topul primilor 100 de exportatori mai sint incluse companii precum Petrotel-Lukoil, Renault Industrie Roumanie, Honeywell Tehnologies, Continental Automotive Product si Autoliv Romania. Pe urmatoarele pozitii se afla Lisa Draxlmayer Autopart Romania, Alro, Daewoo Mangalia, Heavy Industries, Takata-Petri Romania si Schaeffler Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.