Economic

Numai 2% dintre romani isi platesc facturile prin internet

Ziarul de Vrancea
17 iul 2010 653 vizualizări
Peste trei sferturi dintre romani achita facturile direct la ghiseul furnizorului, in timp ce aproape o treime apeleaza la serviciile bancare pentru efectuarea acestor plati, respectiv la casieriile bancilor, la bancomate si internet banking, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.

De asemenea, 39% dintre respondenti, cu virste intre 18 si 65 de ani, isi platesc facturile la posta. In ceea ce priveste utilizarea serviciilor bancare pentru achitarea facturilor, 25% dintre romani merg direct la casieriile institutiilor de credit, 5% folosesc bancomatele si numai 2% serviciu de internet banking. Totodata, 11% dintre respondenti au aratat ca folosesc serviciile disponibile in magazine sau benzinarii pentru plata facturilor. Cea mai folosita metoda de plata a utilitatilor este cea la ghiseul furnizorului, preferata de mai mult de jumatate dintre cei care au facturi de apa si de aproximativ 40-45% dintre cei care achita facturi de gaze, electricitate sau salubritate. Romanii apeleaza pentru achitarea facturii la apa si la casieriile bancilor (10%) sau la posta (9%), iar pentru plata electricitatii folosesc oficiile postale (35%) si bancile (15%). Pentru factura de gaze, pe linga plata la ghiseu, la banca (25%) si la posta (12%), romanii se orienteaza si spre plata in magazine si benzinarii (8%) si la ATM-uri bancare (6%). Dintre cei care platesc facturi pentru servicii de telecomunicatii din gospodarie (internet, televiziune, telefonie fixa), 34% dintre respondenti au aratat ca obisnuiesc sa achite toate aceste servicii deodata direct la ghiseul furnizorului (66%), la posta (18%) sau la casieriile bancilor (10%). Si factura pentru telefonia mobila este platita in procent foarte mare la ghiseul furnizorului (55%), la banca (18%) sau in magazine si benzinarii (11%). Respondentii au aratat ca aleg plata la ghiseul furnizorului pentru ca este o metoda sigura (27%), din obisnuinta (21%) sau pentru ca este mai simpla (21%), si achitarea la posta pentru ca oficiul postal este aproape de casa sau de serviciu (31%), este simplu de utilizat (15%) sau este comod (15%). Persoanele care opteaza pentru achitarea facturilor la casieriile bancilor spun ca aceasta metoda este simpla (26%) sau rapida (20%), dar si ca o aleg pentru ca nu au un card bancar sau nu stiu sa il foloseasca (14%). Doar 6% din respondenti platesc facturile cu cardul, cei mai multi preferind sa foloseasca numerar. O gospodarie cheltuie in medie 340 lei pe luna pentru plata utilitatilor si serviciilor de telefonie fixa, Internet si televiziune. Sume mai mari sint cheltuite in Bucuresti, unde media este in jur de 370 de lei, in timp ce in Moldova si Oltenia valoarea facturiloe este considerabil mai mica, indicind o medie de 270 de lei in Moldova si 255 de lei in Oltenia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.