Economic

Rezerva de aur s-ar topi intr-un an daca s-ar plati pensii din ea

Ziarul de Vrancea
16 iul 2010 580 vizualizări
Deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica cit toata rezerva de aur a Romaniei, sustine guvernatorul BNR

BNR si-ar cheltui echivalentul rezervei de aur intr-un singur an, daca ar fi obligata sa acopere deficitul bugetului de asigurari sociale, iar scaderea rezervelor internationale ar limita posibilitatea statului de a se imprumuta, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Corectiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sint imposibile si daca am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea sa se imprumute, tocmai pentru acoperire acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isarescu. El a tinut sa arate ca interdictia finantarii deficitului de catre banca centrala nu este doar un concept teoretic pe care il aplica BNR, ci este inscris chiar in Tratatul Uniunii Europene, in care Romania este membru din 2007. "Multi ne-am batut si pe inima si pe piept ca sintem membri UE, dar nu stim care ne sint obligatiile. Banca centrala nu poate finanta deficitul public", a adaugat guvernatorul BNR. Isarescu a explicat ca sumele la buget platite lunar de BNR in 2009, de aproximativ 25 milioane euro, au acoperit cheltuielile cu 150.000 de pensii medii, aceasta fiind maniera "inteleapta" de utilizare a rezervelor internationale pentru plata pensiilor. Guvernatorul BNR sustine ca statul va plati, in citeva luni, jumatate din incasarile obtinute prin majorarea TVA pentru plata dobinzilor. "Imediat ce crește inflația, apare presiunea pe dobinzi și uitați ce se intimpla acum in piețe. ("¦) Ce va face cota TVA? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora plațile pentru dobinzi. ("¦) Vom constata in citeva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobinzi", a spus Isarescu. El a aratat ca preocuparea BNR pentru inflație deriva și din experiența bancii centrale, care a aratat ca "batalia" cu inflația este dificila. Pe de alta parte Isarescu sustine ca bancile comerciale din Romania stau sa se gindeasca daca finanteaza statul la 7%, desi dobinzile in piata sint la 2%, iar aceasta situatie demonstreaza ca majorarea lichiditatii pietei de catre BNR nu duce la finantarea deficitului bugetar.


"Rezerva nu mai trebuie sa creasca, este suficienta"


Nivelul rezervei internationale a Romaniei este confortabil si nu mai trebuie sa creasca, iar fluctuatiile acestuia sint normale, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a aratat, la o masa rutunda pe tema "Rezerva de aur si valuta a Romaniei: Surse si destinatii", ca volumul rezervei internationale este rezultatul unei analize efectuate pe baza unei metodologii utilizate pe plan international si a unui set de paramentri calibrati la economia romaneasca. "Avem o rezerva dincolo de adecvat "" daca se poate utiliza expresia aceasta. Ca s-o spunem mai direct, rezerva internationala oricum nu mai trebuie sa creasca, este suficienta. Fluctuatiile in sus sau in jos sint normale. Trebuie sa iesim din aceasta frica ca daca nu creste rezerva este ceva rau", a afirmat guvernatorul bancii centrale. BNR avea la 30 iunie rezerve internationale (valute plus aur) de 34,99 miliarde euro, fata de 30,85 miliarde euro la finele anului trecut. "In anii \'90 ne-am chinuit cu rezerva la limita si din aceasta cauza tara nu s-a putut imprumuta. Nu este foarte complicat, rezerva este un element de credibilitate. Din cind in cind se aplica vorba romaneasca «ban la ban trage»", a spus Isarescu la un seminar economic.


Echilibrul nu poate fi mentinut la infinit


Isarescu este de parere ca nivelul cursului de schimb inregistrat in urma cu doua saptamini a "cam" reflectat fundamentele macroeconomice. "In ceea ce privește cazul Romaniei, prezența noastra pe piața nu vizeaza numai cursul de schimb și, iarași, nu avem puncte fixe. ("¦) Intr-un fel, evenimentele de acum citeva saptamini, cu depașirea nivelului de 4,3 lei/euro (arata acest lucru - n.r.). Nu ne cantonam intr-un punct fix, avem zone in care consideram cursul intr-un relativ echilibru la momentul respectiv", a spus Isarescu. El a menționat ca economia evolueaza, ceea ce inseamna ca multe date se schimba, iar o zona de echilibru dintr-un an nu este menținuta la infinit.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 57 minute, 5 secunde
Il consider pe Isarescu vinovat de starea jalnica in care a ajuns Romania in 2010.In anul de gratie 2009,acest individ,in complicitate cu Basescu a fost de acord si a negociat imprumutul de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.