Economic

Autostrada Transilvania s-a impotmolit din nou

Ziarul de Vrancea
12 iul 2010 585 vizualizări
u Guvernul nu si-a platit toate datoriile catre Bechtel, compania care asigura constructia autostrazii Brasov-Bors

Guvernul nu a alocat banii pentru plata integrala a datoriilor de peste 900 milioane lei catre compania Bechtel in contul executiei autostrazii Brasov-Bors, astfel ca finalizarea ultimilor 10 kilometri ai tronsonului Cimpia Turzii-Gilau este incerta, desi lucrarile continua. Pentru derularea lucrarilor in 2010, Executivul a decis sa aloce 977,1 milioane lei, in conditiile in care numai datoriile inregistrate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) fata de constructorul american s-au ridicat, la sfirsitul anului trecut, la 903 milioane lei. Pentru constructia autostrazii Brasov-Cluj-Bors nu exista in prezent un alt tip de finantare in afara bugetului de stat. "In acest context, pina in acest moment nu au fost alocate de la bugetul de stat sume pentru plata in intregime a datoriilor catre firma Bechtel, aceasta notificind in numeroase rinduri CNADNR cu privire la reducerea ritmului lucrarilor si, totodata, la posibilitatea concedierii angajatilor. Chiar si in aceste conditii continua lucrarile pe ultimii 10 kilometri ai sectiunii 2B, Cimpia Turzii-Gilau, dar nu exista o certitudine in ceea ce priveste data finalizarii acestora", se arata intr-un document al Ministerului Transporturilor redactat in luna iunie. Tronsonul Cimpia Turzii-Gilau are o lungime de 55 de kilometri, din care au fost finalizati anul trecut 42 de kilometri. De asemenea, compania americana a realizat anul trecut si viaductul de pe sectorul Suplacu de Barcau-Bors, in lungime de doi kilometri. In prezent, constructorul autostrazii are in lucru ultimii 10 kilometri din tronsonul Cimpia Turzii-Gilau si sectorul Suplacu de Barcau-Bors, in lungime de 64 de kilometri. Pina la finele lunii aprilie, ministerul de resort a platit Bechtel 607,6 milioane de lei ca parte a datoriilor, constructorul anuntind ca va disponibiliza 700 dintre cele 1.900 de persoane care lucreaza pe santierul Autostrazii Transilvania. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la mijlocul lunii mai, la Cluj, ca prioritatile ministerului sint proiectele cu bani europeni nerambursabili, apoi lucrarile unde exista fonduri de la banci straine, iar abia pe locul trei sint lucrarile cu bani exclusiv de la buget, cum este cazul Autostrazii Transilvania. Berceanu a spus ca a sugerat Bechtel sa ia un imprumut pentru finantarea lucrarilor la Autostrada Transilvania pe tronsoanele Turda-Cimpia Turzii si Gilau-Nadasel. Pe de alta parte, premierul Emil Boc a declarat, in luna martie, la Zalau, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua in acest an, prioritare fiind tronsoanele Turda-Cimpia Turzii si Gilau-Huedin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.